Web
Analytics

Irma åker till riksfinalen i Imagine 2023

18-20 maj är det dags för årets riksfinal i Imagine som går av stapeln på Culturum i Nyköping. Vinnaren i Västra Götaland, Irma Von Mentzer, åker dit för att representera regionen så vi satte oss ned och tog tempen på henne inför den stundande finalen:

- Hej Irma, hur är läget såhär dagen innan riksfinalen?
Jag känner mig uppe i varv, det gör jag visserligen alltid men speciellt nu. Har gått och tänkt på detta hela tiden sen regionsfinalen, så det känns skönt att äntligen få åka iväg och köra!

Jag skriver ny musik hela tiden och det har varit svårt att komma fram till vilka låtar jag ska framföra. Vill helst köra allihopa men har till slut kommit fram till en setlist jag är nöjd med och nu försöker jag mest tagga till och bestämma vad jag ska packa med mig i resväskan till Nyköping.

Det blir även första gången i Nyköping för mig så det ska bli kul, kanske en framtida favoritstad, det vet man aldrig. Beror väl på hur det går kanske, haha.

- Du vann finalen här i Västra Götaland. Kan du berätta lite mer om finaldagen och hur det kändes då juryn presenterade dig som årets vinnare?
Det känns lika sjukt att höra det nu som när jag fick höra att jag vann. Finaldagen var helt fantastisk för mig redan innan vinsten faktiskt och det blev ju pricken över i:et när man fick beskedet.

Alla deltagarna i Imagine Västra Götaland var så engagerade i sin musik och hade verkligen alla sin egen stjärnglans och att stå där med dem var kul nog för mig. Alla var verkligen var värdiga vinnare och det är något jag känner lika starkt nu i efterhand.

Att sedan vinna var helt obeskrivligt. När domarna började läsa upp sin motivering tätt följt av mitt namn slog hjärtat så hårt att jag nästan svimmade, haha. Blev extremt lycklig av de fina orden från domarna och att få höra positiv respons för detaljer som jag verkligen är stolt över. Att få andra att känna något av min musik är ju egentligen allt jag vill. Stort tack ännu en gång.

- Hur har din upplevelse av Imagine-året varit?
Det har varit jättekul att ha ett sammanhang att få diskutera sitt artisteri och sin musik med andra. Det har fått mig att reflektera ännu mer över vad det är för sorts artist jag vill vara. Att träffa så många andra duktiga människor som älskar musik och spelar på helt andra sätt/andra genrer än jag själv har varit så givande.

Allra roligast var resan till Norge och Imagine Viken i Fredrikstad. Det var då jag för första gången spelade min egenskrivna musik live och det tände en gnista i mig. Jag tycker att varje workshop vi haft har tillfört något och minns specifikt den allra första med Alexandra Tortosa om att skriva presstext.

Jag var så nervös för hur Imagine skulle kännas och gå till men minns att jag gick därifrån och kände mig väldigt inspirerad och att jag pratade om workshopen med min pappa hela resan hem i bilen.

- Till helgen är det dags för riksfinalen i Nyköping. Hur känns det?
Herregud! Det känns som om det var igår jag vann regionsfinalen och nu är det helt plötsligt riksfinal. Känns surrealistiskt. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös, men är taggad på att få flera dagar med bra musik och intressanta människor.

Drömscenariot när jag kör på torsdag är att den kravlösa känslan jag känner där uppe ska speglas i mitt framträdande och att folk får ta del av min musik och vision. Mest ser jag fram emot att få stå på scen igen då jag känner mig så hemma och glad där.

- Har du något mer du vill tillägga?
Har en tendens att bara prata på så ska nog försöka hålla det här sista kortfattat, vill väl bara säga att jag hoppas att jag lyckas få de som lyssnar att känna de känslor jag har när jag skriver min musik, för det är det viktigaste med musik för mig. Att den ska känns nästan nostalgisk och personlig. Som något man redan känt, som om jag delar lite av min hjärna. Det vill jag visa under riksfinalen och jag tror det kan gå.

Livestreamning av alla riksfinalens dagar hittar ni här:
Torsdag 18/5 (Irma uppträder + andra regioners bidrag)
youtube.com/live/VNw9UTN5Jb4?feature=share

Fredag 19/5 (andra regioners bidrag)
youtube.com/live/B7tUGiY2oxk?feature=share

Lördag 20/5 (Prisutdelning och gala)

youtube.com/live/RNx5Nzhtg64?feature=share