Web
Analytics
Skip to main content

KulturUngdom möter kulturen i Paris

I mitten av oktober begav sig vi oss iväg på upptäcksfärd genom Frankrikes storstadskultur - nämligen till Paris! Genom olika samarbeten, tips och inspiration, fick vi kontakt med kulturinstitutioner på plats som vi hälsade på och upprättade kontakt med för att kunna skapa framtida möjligheter tillsammans. Vi rekade helt enkelt och tog med oss inspiration in i våra verksamheter här hemma. Önskan och målet är att i förlängningen kunna utlysa utbyten i Paris för våra medlemmar. 

Läs gärna vidare om vilka platser vi besökte, vilka äventyr vi hamnade på, och kanske lär du dig också något nytt om vad som finns i Paris kulturutbud på vägen? Vi hann bara skrapa på ytan, men fortsättning följer..

La Place - Hip Hop Square Center

En plats där musiken tog plats, där unga rappare och de som vill uppträda kanske för första gången och spela in sin musik, kan vända sig. Här var det alltifrån musikstudior till danslokaler, scener och kontor. Väggarna gav en känsla av hip hop-kulturen med sina graffititäckta dörrar och häftigt inredda lokaler. En plats för unga, där en dansare från Malmö nyligen varit på plats under en månad på ett residens, och där senaste Netflix-dokumentären Rhythm + Flow: Frankrike spelades in. Intressant ställe helt klart, där vi hämtade mycket inspiration till vad hip hop-kulturen kan betyda för unga i en storstad. 

Så här beskriver verksamheten sig själva:
"Ett kultur- och uttryckscentrum tillägnat hiphop i Paris. La Place är en livlig plats vars uppdrag är att främja all estetik och konstnärliga praktiker i denna kulturella rörelse. Genom sina spridnings-, överförings- och stödåtgärder främjar och uppmuntrar La Place skapande i alla dess former: musik, dans, graffiti, bild och audiovisuellt. La Place är en öppen anläggning för parisisk, nationell och internationell hiphop. Beläget i hjärtat av Paris, under taket av Les Halles, är platsen utrustad med en konsertsal, en skapandestudio, en utställningslokal, en bar och har åtta skapandeutrymmen som kan anpassas efter olika syften (inspelning, repetition, videoredigering , grafisk konst, dans, etc.). Faciliteterna gör det till en hybridplats där liveshower, konserter, utställningar och workshops möts, för alla generationers intressen."

Vill du läsa mer om La Place? Kika här! CMJCF - Maison de jeunesse et culture

Verksamheten vi besökte i området Batignolles hade flera våningar med stora möjligheter. Här kunde man komma som familj på helgerna till ett lekrum där man kunde mötas med andra vuxna och barn. De anordnar också kurser som fritidsverksamhet, har satsningar med studioinspelning för tv, replokaler samt keramiktillfällen. Ett helt hus med möjligheter för olika åldrar och där man kan samlas från olika delar av staden, i kulturen och görandet.

Så här beskriver verksamheten sig själva:
"La Confédération des Maisons des Jeunes stödjer och hjälper till i byggandet och förverkligandet av utbildnings-, sociala och kulturella projekt så nära invånarna som möjligt, med siktet inställt på lokal utveckling. Genom att arbeta i ett nätverk organiserar CMJCF utbyte av kunskap mellan alla nivåer."

Vill du veta mer om deras verksamhet? Läs här!L'Atelier des Lumières

Ett häftigt och nytänkande sätt att uppleva konst på. På plats fick vi uppleva ett rum där konsten visades från golv till tak, och vi som besökare fick välja hur vi ville uppleva och ta in det. Att uppleva konst som en spelfilm som blev omslutande på ett så totalt sätt, var något nytt för oss alla. Några satt på golvet vid en kant, några gick runt, och några valde att testa upplevelsen genom att ligga ner, gå in i olika rum, och byta höjd genom att gå upp för trappor. Att använda film för att visa upp konst på detta sätt, i denna typ av lokal, är något vi absolut inspireras av och tar med oss in i framtida utvecklandet av visningar. Väl värt ett besök om du befinner dig i Paris tycker vi!

Så här skriver verksamheten om sig själva:
"Ett konstcentrums roll är att avdela, och det är därför digital teknik är så viktig i tjugoförsta århundradets utställningar. I kreativa syften har denna teknik blivit en formidabel vektor för spridning och kan skapa länkar mellan epoker, lägga till dynamik till konstnärliga praktiker, förstärka känslor och nå största möjliga publik."

Vill du läsa mer om hur visningarna går till? Här finns info! Svenska Institutet i Paris - Centre Culturel Suédois

Innan hemgång hann vi förbi svenska institutet i Paris, i de vackra kvarteren kring Les Archives. En vacker byggnad med rum för utställningar, föreställningar och installationer. Här finns även lägenheter man kan hyra för en mindre peng än en hotellvistelse, vid residens och utställningar i byggnaden. Många som gör utbyten får stipendier och stöd, vilket möjliggör att leva i Paris och utöva, samt visa upp sin kost, under några månader. Vi pratade länge kring hur deras verksamhet ser ut på plats, vilka möjligheter unga har att visa upp sina verk där, samt hur utbytena ser ut. Ett otroligt spännande samarbete som vi ser fram emot att utveckla mer.

Så här beskriver verksamheten sig själva:
En liten bit av Sverige i hjärtat av Paris. Institut Suédois är det enda kulturcentret i sitt slag utanför Sverige. Konst, design, film, musik, litteratur… Institut suédois främjar svensk kultur genom ett multidisciplinärt och huvudsakligen samtida program. Parallellt speglar den permanenta konstutställningen fransk-svenska relationer under de senaste århundradena. Gården och trädgården är också öppna för allmänheten och används för en del av institutets kulturaktiviteter: sommarbibliotek, utomhusbio, konserter, samtidskonstinstallationer och friluftsutställningar m.m. Genom att arbeta i kontinuerligt samarbete med franska och svenska kulturpartners vill Institut suédois använda sitt program med utställningar och evenemang för att lyfta viktiga frågor för morgondagens samhälle. Dess syfte är att fungera som ett forum för interkulturellt utbyte som främjar öppenhet och ömsesidig förståelse.

Vill du ha mer info om hur svenska institutet arbetar i just Paris? Klicka här!
Här kan du läsa om gästlägenheterna som finns om man som kulturarbetare jobbar med ett projekt knutet till Frankrike på något sätt.Hoppas att vi med detta skickat med dig inspiration och nyfikenhet kring kulturen i Paris. Vi som personal är fyllda av idéer och tankar inför framtiden och utvecklingen under 2023. Välkomna att bli medlemmar om ni inte redan är det, så får ni reda på vad som är på gång framöver!

Taggar: Text