Skip to main content

17-19/4 Residens Hjo (Inställt/flyttad)

UPPDATERING: Residenset i Hjo samt Utställningen i Hjo ställs in/ställs om.
Arrangemanget kan kommas att flyttas till hösten, alternativt genomföras utan fysiska möten. 

---

Avtryck arrangerar ett residens samt en gemensam utställning i Hjo under april och maj.

Vill du utveckla din konst och dina tankar genom en plats? Avtryck arbetar platsspecifikt och undersöker vilket avtryck en plats gör i ditt skapande och vad ditt skapande gör för avtryck på platsen. Avtryck är ett tvärkonstnärligt koncept som rymmer till exempel performance, textilkonst, ordkonst, bildkonst, fotokonst med mera.

Vad innebär ett tvärkonstnärligt residens?
Ett residens erbjuder fördjupat arbete på en plats som inte är på hemmaplan. Det ger tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utvecklande av det egna konstnärliga uttrycket, tillsammans med andra. Att det är tvärkonstnärligt innebär att alla konstformer,
t ex bildkonst, text, ljudkonst, scenkonst, musik m.m, är välkomna att söka. Att jobba platsspecifikt innebär att vi skapar på en bestämd plats, och också tar platsen i beaktande i vårt skapande.

Ett residens för att få avtryck av Hjo (17-19/4)
Under residenset arbetar du självständigt. Du är intresserad av konst och påverkan/aktivism och vill utforska detta i relation till en plats. Med på residenset är KulturUngdoms scenkonstkonsulent och konstkonsulent. Det kommer också hållas en workshop av konstnären Sigrid Wallskog som öppnar upp ingångar kring hur en kan jobba med konst, plats och aktivism. 

En utställning för att göra avtryck på Hjo (30-31/5)
Vi återvänder i maj under Hjo konstrunda. Där vi skapar en gemensam utställning med utgångspunkt i de processer som påbörjades under residenset. Utställningen kommer vi ta fram och planera gemensamt, där KulturUngdom står för att samordna och täcka upp kostnader kring material och liknande.   

FAKTA om residenset och utställningen:
→ Vi har plats för max 10 deltagare.
→ Residenset pågår den 17-19/4.
→ Incheckning Fredag 17/4 senast 18.30 på Villa Eira, Hjo 
→ Utcheckning Söndag 19/4 kl 16.30. 
→ Den gemensamma utställningen pågår den 30-31/5, i samband med Hjo konstrunda.  
→ Avtryck står för: Boende (delat rum att sova i), resa till och från Hjo (inom Västra Götaland) och vissa måltider. 
→ Avtryck kan hjälpa till med kostnader kring material.

Vem kan söka:
→ Du som är mellan 18-30 år och bor i Västra Götaland
→ Du som vill utveckla ditt eget konstnärskap i relation till platsen Hjo
→ Vi ser gärna att du har tankar kring konst och påverkan/aktivism 
Drivet är det viktigaste - Du behöver inte ha någon särskild utbildning för att söka
Du behöver kunna medverka på både residenset och utställningen

Våga prova att söka! 
Avtryck tillämpar en No show-avgift på 500 kr vid utebliven närvaro eller avanmälan senare än 48 timmar innan våra evenemangs starttid. 

Om platsen:
Hjo är känd som trästaden vid Vättern. Under residenset kommer vi bo på vandrarhemmet Villa Eira som ligger i Hjo stadspark och är en del av Hjos badkurortshistoria. De miljöer vi har tillgång till för skapande är; Grebbans kvarn som är beläget i naturreservatet Hjoåns dalgång, badhytter utmed strandpromenaden och Lilla Park på Kulturkvarteret.

Hjo var hem för formgivaren, tennkonstnären och företagaren Estrid Ericson, en av 1900-talets stora designikoner. På 20-30-talet var hon en estetisk radikal som satt stor prägel på den svenska inredningskonsten med sin okonventionella mix av stilar, idéer om hållbarhet och det demokratiska hemmet. Tidigare i historien, på 1800-talet, bildades Hjo Vattenkuranstalt, med badinrättningar och societetssalonger, dit människor kom för att kurera sig med rent källvatten, och hitta sin framtida partner. Vattenkuranstalten var uppdelad i två flyglar, en för första klassens medborgare och en mindre exklusiv, för andra klass. Hjo är också placerat vid Vättern som idag är Nordens största dricksvattentäkt och föremål för många samtida diskussioner kring Försvarsmaktens flyg- och skjutövningar. När försvaret 2010 ansökte om att kraftigt få utöka skjutningarna i Vättern gick startskottet för att organisera motstånd och Aktion Rädda Vättern bildades. På SVT-play släpptes nyss dokumentärfilmen “När själen darrar” om Adel Darwish och hans resa från Syrien, via Hjo till scenskolan i Göteborg. På denna plats befinner vi oss.

Vid frågor kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.