Web
Analytics
Skip to main content

16-22 aug: Slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg

KulturUngdom tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling ger slöjdare mellan 20 och 35 år plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg i Göteborg.

Residenset har temat ”Skogsklok" och är en möjlighet för dig som vill få ro att utveckla ditt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Residenset sker under en vecka i augusti och har plats för tre deltagare. De antagna får boende, resa och ett arbetsstipendium på 7 000 kronor. Sök senast 7 juni.

Var finns träden slöjdaren behöver, och vad kan slöjdaren säga om skogsbruket? Är slöjdskog och hackspettskog samma sak? Sök vårt residens och fundera på dessa och andra frågor medan du slöjdar i en unik miljö, ett stenkast från Göteborgs centrum. De tre som antas till residenset erbjuds boende och resa, ett arbetsstipendium på 7 000 kronor samt möjligheten att arbeta nära naturen på Slöjdpark Kviberg. Den mycket erfarne slöjdaren Anders Lindberg är residensvärd och kan vid behov hjälpa till med materialanskaffning.


Foto: Elin Åström

Vem kan söka?
Du som är mellan 20 och 35 år och har god kunskap om trä och träd, arbetar med eller förkovrar dig inom slöjdens material, tekniker och processer. Vi tar emot ansökningar från hela Sverige.

I ansökan behöver du också beskriva en projektidé, alltså på vilket sätt du vill förhålla dig till och angripa temat Skogsklok.

Publikt möte
I residenset ingår ett publikt möte där residenskonstnärerna och människorna på den lokala platsen träffas. Det kan till exempel vara en publik presentation av det du skapar, att du berättar om din skapandeprocess eller att du visar tekniker du använder. Vi vill att du i din ansökan beskriver hur du tänker att ett publikt möte skulle kunna se ut. Planeringen av det publika mötet sker i samråd med deltagarna i residenset.

Praktisk information
Period: 16–22 augusti 2021
Plats: Slöjdpark Kviberg, boende på Kviberg Hotell (frukost ingår).
Vårt erbjudande: Fritt boende och arvode på 7 000 kr, som betalas ut som arbetsstipendie. Om du har en bit att resa kan vi också bekosta resan. Vi uppmuntrar till försäljning av alster under perioden, vilket du dock får sköta själv. Vid behov kan vi erbjuda viss rådgivning och materiella resurser från hemslöjdskonsulenten på Förvaltningen för kulturutveckling, KulturUngdoms slöjdkonsulent eller residensvärden Anders Lindberg.
Ditt åtagande: Arbeta inom ramen för din egen ansökan, göra ett dagligt inspel på hemslöjdskonsulenternas Instagramkonto (hemslojdskonsulenterna_vgr) under residensvistelsen, skapa en enkel dokumentation i text och bild eller liknande som passar på KulturUngdoms hemsida, samt medverka i någon form av publikt möte som planeras i samarbete med arrangörerna.

Om Skogsklok
Det svenska skogsbruket har fått svidande kritik, bland annat från Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen. Med minskad biologisk mångfald, minskad resurshushållning och ökande klimathot blir skogens framtid en allt viktigare fråga. Vad har slöjd med detta att göra? En hel del, tänkte vi hemslöjdskonsulenter i Västra Götalandsregionen, och startade vårt temaarbete "Skogsklok”. Här vill vi undersöka sambandet mellan slöjden och skogen. Förutom det här slöjdresidenset deltar vi även i Skogsstyrelsens arbete med att uppnå miljömålen 2030 genom att medverka i det nationella projektet ”Ett mer variationsrikt skogsbruk”. Vi undersöker också strukturer för att hitta fler synergier mellan skogsägare och slöjdare som söker material.

Läs mer om Skogsklok här

Om Slöjdpark Kviberg
Endast en kvart från Göteborgs centrum finns en slöjdoas. Ett område som varit regemente har blivit en ficka av natur och en liten fyrverkerifabrik har blivit en slöjdverkstad, allt som handen i handsken för slöjdaren Anders Lindberg. Här producerar han dels egen slöjd, på det gröna sättet, mest utan maskiner, men han bjuder också ofta in till kurser och träffar med och för andra slöjdare. Anders har genom goda kontakter lärt sig att det går att hitta prima slöjdmaterial även i stan, något som inte alltid ärså lätt, och låter fynden av träd som gallras bort ofta avgöra vilken sorts slöjd det blir.

Ansökan
Du söker, senast den 7 juni, via digitalt formulär som du hittar här >>
Besked om antagning kommer i slutet av juni.

Urval
Urval sker genom en referensgrupp bestående av professionella utövare inom området, representanter från relevanta organisationer, samt hemslöjdskonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling. Ansökningar från slöjdare verksamma i Västra Götaland prioriteras i urvalet.

Utvärdering
Senast 14 dagar efter avslutat residens ska residenskonstnären lämna in en kort rapport till Förvaltningen för kulturutveckling. Den ska innehålla en redogörelse av residensets betydelse för utövaren samt gärna någon bild eller videoklipp. Utvärderingen skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontakt
För frågor om residenset kontakta slöjd- och konstkonsulent Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller hemslöjdskonsulent Jonatan Malm på e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Taggar: Slöjd