"Ta så mycket bilder du bara kan och skit i resultatet"
Efter ett par år av digitalt format på UKM-festivalerna så görs nu riktiga festivaler med närvarande deltagare och riktig publik! Årets regionfestival för Västra Götaland ägde rum på Karlsbergsgymnasiet i Åmål. Förutom en massa härliga deltagare hade UKM en av KulturUngdoms medlemmar på plats som tog en massa snygga bilder under festivalen. Vi tog ett snack med Isac Fridlund för att höra med om årets festival.
Hej Isac! Du är nyligen hemkommen från en intensiv helg med UKM’s regionfestival i Åmål där du har varit fotograf. Berätta om helgen, hur var det?
Helgen var fantastisk! Det bästa var att äntligen få träffas på riktigt istället för framför en skärm. UKM-känslan upplevs allra bäst genom människorna, genom att prata, skapa och inspireras tillsammans.
Jag har lärt mig att sömn är inget man kan räkna med på UKM-helg, man vill verkligen vara med på allt och spendera så mycket tid som möjligt tillsammans. Därför kom jag hem väldigt trött men med en härlig känsla i kroppen och en längtan till nästa UKM.
Hur kom du i kontakt med UKM? Vad är din relation till föreningen? Har du även en relation till KulturUngdom?
När jag gick på högstadiet besökte jag dagligen ungdomsgården i Åmål där jag kommer ifrån och en fritidspedagog hade hört talas om UKM och sa att jag borde ställa upp med mina fotografier. Jag hade aldrig hört talas om UKM innan och hade inga förväntningar, men efter min första lokalfestival förstod jag att UKM är en miljö jag vill tillbaka till och få uppleva ännu mer.
Detta var 2019, då deltog jag som konstutställare och fick möjlighet att visa upp min konst även på regionfestivalen och sedan riksfestivalen. På hösten anordnades även BorderArt, som jag deltog i. BorderArt är en helg fylld med workshops inom konst, musik och all typ av kultur tillsammans med UKM i Norge. Jag var även med på lokalfestivaler, regionfestivaler och BorderArt digitalt under pandemin. Jag har sedan innan UKM varit engagerad i KulturUngdoms Filmplats där jag fick lära mig mer om att skapa film.
Vad minns du bäst från festivalen? Har du något roligt minne du tar med dig?
Vernissaget och scenföreställningen var väldigt roligt att få ta del av, att få se alla de vänner man lärt känna under dagen uppträda och visa upp fantastisk kultur var väldigt häftigt. Mitt roligaste minne från denna festival var mitt i natten när vi gick runt och pratade och helt plötsligt fick idéer om att ta lite bilder i källaren som hade ett lite kusligt ljus. När vi gick för att hämta kameran och lite rekvisita fick vi fler idéer och kom på att vi ville göra en film, vi gick runt och fick med oss fler människor som kom med fler idéer och på bara några timmar hade vi gjort en hel skräckfilm. Det var fantastiskt roligt att tillsammans utveckla en liten idé till en hel film på så kort tid.
Har du någon utbildning inom foto? Hur har du lärt dig allt?
Jag har ingen formell utbildning inom foto. När jag var liten fick jag en surfplatta och oavsiktligt hamnade jag på en videoredigeringsapp, jag tyckte det verkade jättekul och började göra filmer med mina vänner. Allt som åren gick fördjupades mitt intresse och jag sparade pengar för att köpa bättre kameror och utrustning och lärde mig mer och mer. Tack vare Youtube och internet finns det fantastiska möjligheter att lära sig nästan vad som helst utan att behöva skaffa sig en formell utbildning, så länge man har ett tillräckligt stort intresse.
Vilken typ av fotografering gör du mest? Och vad tycker du mest om och varför?
Jag fotar mest event, jag älskar spontana bilder som inte är för uppstyrda, det är då bilderna känns som mest genuina. Jag tror att de bilder jag gillar att se på är bilder som kan fånga en känsla och för att få fram äkta, genuina känslor gör man det oftast spontant. När man står i en fotostudio och ska ta en bild på en glad person är det svårt att fånga den verkliga känslan av glädje. När jag övade som mest på fotografering tog jag med min kamera överallt. På små promenader, när jag skulle handla eller när jag var med kompisar. Då var alltid kameran redo att fånga de genuina känslorna.
Vad är det absolut roligaste och det absolut jobbigaste fotojobbet du har gjort?
Alla fotojobb är roliga på sitt sätt, eftersom jag fotar mycket evenemang är inget uppdrag likt det andra. På samma sätt är nästan alla fotojobb jobbiga, men det är oftast det som gör dom roliga, att alltid vara bekväm och känna att man bara tar "bra" eller "fina" bilder blir rätt tråkigt i längden, det är när man stöter på problem som man utvecklas allra mest och kan känna sig stolt när man når slutresultatet.
Sitter du inne på några tips till er unga konstskapare som vill jobba professionellt med fotografi?
Mina bästa tips är att släppa all prestige, ta så mycket bilder du bara kan och skit i resultatet. Gå ut på promenader och fota, ta flera tusen bilder om det behövs. Efter ett tag märker man att man tittar på sin omvärld på ett annat sätt, man ser världen utifrån kamerans ögon istället för sina egna. När man tar mycket bilder kan man en regnig och tråkig dag när man inte har så mycket annat för sig kolla igenom bilderna, välja ut några man gillar och testa sig fram i olika redigeringsprogram och kolla YouTube-tutorials när man stöter på problem.
Gör man detta tillräckligt länge så blir man bra. Vill man sedan göra det mer professionellt och kanske få lite fotojobb är mitt bästa tips att skaffa kontakter. Kontakter är det allra viktigaste i nästan alla branscher. UKM är fantastiskt på det sättet, man skaffar vänner som har liknande intressen och kan utbyta idéer och hamna i sammanhang där man kan ta sitt fotograferande, eller andra kulturutövningar till nästa nivå.
Ung Kultur Möts är en festival för alla unga konstnärer, musiker, dansare, akrobater, estradpoeter m.m ute i vårt avlånga land. Vill du också vara med? >> ukm.se
Regionfestivalen arrangerades av en ung ledningsgrupp och var ett samarbete mellan Kulturungdom och Åmåls kommun i samverkan med ABF Fyrbodal.