Web
Analytics
Skip to main content

Rapport

Namn på projektet: Hjältens resa
Kontaktperson: Javid Sina
Kommun: Göteborg
Projekt ID: 292
Startdatum: 2020-05-01
Plats: Liseberg, Kungsportsplatsen, Korsvägen, spårvagner
Länka till ditt projekt.: https://vimeo.com/447841643


Bilder


Projektbeskrivning

"Hjältens resa" är en kort film som utspelar sig under kvällen när USA attackerade Afghanistan. Krig och tortyr berättas ur ett fyraårigt barnperspektiv. Han kan inte förstå varför stjärnor faller och mördar människor. Stjärnor är alltid snälla och vackra i mammas sånger men nu skriker de och dödar människor. Dagen efter får han beskedet att hans bästa vän Amir Jan dödades av stjärnor.
Samtidigt som rösten berättar sin berättelse ser man glada människor som åker karuseller på Nöjesparken Liseberg. Är skriket från glädje och smärta samma?

Det började när jag fick tio gratis åkpass från mitt jobb Liseberg. Jag har ingen familj i Sverige och alla mina vänner har varit på Liseberg hundra gånger och dessutom har alla råd med Liseberg. Valde att ge mina åkpass till de som inte har råd eller har ett tufft liv. Jag skrev till GP och de hjälpte mig hitta människor. När jag såg hur glada människor blir så tänkte jag ge de ytligare en gåva, ett minne från dagen. Tog två fotograf med mig till Parken och spelade in allt vi kunde. När jag sätt och redigerade materialet fick jag ett dåligt samvete att jag representerar människor som fattiga. Flesta av de var barn på 3 till 5 år. Hur ska de leva med det och hur de kommer att se mig i framtiden? Jag kunde inte försätta med arbetet. Materialet torterade mig. Till slut valde jag att ändra projektet. Jag skrev manus och redigerade mer 50 gånger. Men manuset var inte som jag ville. En dag när var trött på allt gick jag hela vägen hem och la mig. Jag drömde att filmen har haft sin premier och en tjej berättade hela handlingen i filmen för mig och gav många positiva feedback. När jag vaknade åkte jag direkt till min studio och skrev ett novellfilmmanus.

Nu är ingen som har fått åkpass av mig utan alla är glada Liseberg besökare. Världen blir en bättre plats med kärlek till mänsklighet.

Vi hann tyvärr inte filma andra hälften av filmen på pga. Corona. Men vi planerar söka stöd från SFI och FIV för att göra klart filmen om några år.


Kortfilmen (första halvan) fick sin premiär och var nominerad till tungvikt priset på Stockmotion filmfestival.