Web
Analytics
Skip to main content

Rapport

Namn på projektet: Sex Cave
Kontaktperson: Lisa Liljeström
Kommun: Göteborg
Projekt ID: 366
Startdatum: 2020-10-02
Plats: Bergrummet Konstepidemin Göteborg
Länka till ditt projekt.: https://www.facebook.com/events/251543129567481/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22search%22%7D]%7D


Bilder


Projektbeskrivning

Vi som arrangerar utställningen Sex Cave heter Lisa Liljeström och Mille Holtegaard och är 22 och 21 år. Tillsammans med nio andra unga konstnärer, som vi lärt känna genom studier på HDK-Valand, har vi fått möjlighet att göra en platsspecifik grupputställning i Bergrummet på Konstepidemin i Göteborg den 2-25 oktober 2020.

Den råa grottliknande interiören i Bergrummet blev utgångspunkt för vår vision om att göra en konstutställning om sex. De spatiala förutsättningarna som stenväggar, ojämnt underlag, och fuktig, kylig luft ledde till tankar om sexgrottor, BDSM och primitivt beteende. Vi satte titeln Sex Cave, som tillsammans med platsen - grottan - blir utgångspunkten för våra konstverk.

Sex har alltid varit närvarande i konsten; ett av de första kända konstverken är en skulptur av två människor som har sex med varandra. Den är cirka 11 000 år gammal - och vi lever i en helt annorlunda värld idag. Mycket har hänt bara det senaste decenniet: internetporr, Tinder, kroppsaktivism, #metoo och en uppluckring av den binära könsidentiteten. Allt detta händer i en värld som faller samman i en alarmerande fart. Med pågående klimatförändringar och eventuell mänsklig utplåning, hur påverkar det vårt sätt att reproducera? Den nya digitala situationen påverkar allt vi gör: från hur vi ser på oss själva, till de intima relationerna vi formar, och till den konst vi skapar. Med Sex Cave vill vi belysa både den situationen vi befinner oss i, men också skapa möjligheter för framtiden. Som grupp kommer vi att titta tillbaka på historien, granska nuet, och diskutera vad vi står inför.

Samtliga konstnärer är: Marie Florin, Yrsa Petersson, Lisa Broms, Caroline Uggla, Emelié Sterner, Gabriel Colliander, Joseph Björk Linderoth, Lisa Liljeström, Mille Holtegaard, Sally Karlsson, Stella Dieden Richter