Web
Analytics
Skip to main content

Rapport

Namn på projektet: Next to Normal
Kontaktperson: annasten03@gmail.com
Kommun: Mölndal
Projekt ID: 462
Startdatum: 2021-11-12
Plats: Teaterhuset, Baggåkergatan 8
Länka till ditt projekt.:


Bilder


Projektbeskrivning

Vårt projekt var att sätta upp musikalen Next to Normal på Teaterhuset i Mölndal. Musikalen följer hur Diana och hennes familj påverkas av hennes bipolära sjukdom. Pjäsen utspelar sig flera år efter att deras första barn dog och följer familjen medans de fortfarande försöker återvända till det normala. Pjäsen undersöker relationer och hur kärleken till varandra påverkas av trauma och påfrestande förhållanden. Med teman om att kunna gå vidare, hitta sig själv, vart gränsen går innan man ska ge upp och hur man hanterar en familjesituation som inte fungerar som man hoppats.

Vi som arbetade med projektet kallar oss teater g.a.v. och det här var vårt andra gemensamma teaterprojekt. Repetitionerna började i mars 2020 och pandemiläget gjorde att vi ställde om till digitala möten den första månaden och övade in sånger och annat material digitalt. Fram till premiären i november, var det en lång process med rep och planering, som till slut resulterade i sex stycken föreställningar.

Vi ville sätta upp Next to Normal, då vi dels känner att musikal är en fantastisk konstform som inte spelas lika mycket som vanliga teaterföreställningar. Samtidigt som just Next to Normal är en berättelse som känns väldigt verklig och inte målar världen i svart och vitt. Den lyckas skapa realistiska karaktärer och berör teman som är lätta att känna igen sig i, utan att ge publiken svaret på vad som är rätt och fel. Psykisk ohälsa är något som drabbar många och det påverkar inte bara individen utan också personerna i dess närhet. Vår förhoppning var att denna berättelse skulle kunna bidra till större förståelse och, utan att förminska svårigheterna, ge hopp om att det går att hantera situationer där en familjemedlem lider av psykisk ohälsa.

Det var mycket arbete med att sätta upp en musikal, det gäller att öva in både repliker, sång och dans för att få ihop en hel föreställning. Alla i gruppen hade olika ansvarsområden: scenografi, rekvisita, kostym och smink, koreografi, sång och musik, marknadsföring. Vi i gruppen genomförde allt ifrån att köpa in rättigheter, till att skapa danser och bygga scenografi. Som tur är hade vi ett fantastiskt ljud och ljus-team och fick med oss en underbar publikvärd och caféansvarig inför föreställningarna. Vi fick tillgång till bra resurser från vår förening Teaterhuset, både med det praktiska och med rådgivning. Utan all hjälp och stöttning hade projektet inte varit möjligt.