Web
Analytics
Skip to main content

Rapport

Namn på projektet: Min scen, min kropp
Kontaktperson: Emma Glamhed
Kommun: Göteborg
Projekt ID: 727
Startdatum: 2022-05-10
Plats: Folkteatern Göteborg
Länka till ditt projekt.:


Bilder


Projektbeskrivning

Mitt namn är Emma Glamhed och jag var producent för föreläsningen “Min scen, Min kropp”. Projektet bestod av en föreläsning med Sveriges första intimitetskoordinator, Malin B. Erikson, känd från bland annat filmen “Så jävla easy going”, serien “Knutby” och mängder med scenproduktioner på bland annat Göteborgs Stadsteater.

Efter MeToo rörelsen belystes frågan om intimitet i arbetslivet för skådespelare på ett helt nytt sätt, hur skall något som vid första anblick känns läskigt och obekvämt göras tryggt och säkert? Det är en fråga som många skådespelarstudenter ställer sig - därför anordnades denna föreläsning. Föreläsningen skapade ett forum för elever och pedagoger att ta del av information som gör dem förberedda på hur intima scener bör hanteras samt fick möjlighet att, på förhand eller på plats, ställa sina frågor till pionjären Malin B. Erikson.

Idag har vi en bransch där kulturarbetare lär sig “allt eftersom”. Efter att ha arbetat på några projekt, och träffat många olika kollegor, har många lärt sig vad de kan säga ifrån mot, vad de har rätt att kräva och så vidare. Detta medför att nyetablerade i branschen lämnas sårbara på grund av sin okunskap. Många jag talat med i förberedelse inför denna föreläsning har uppgett att scener med intimitet har varit deras värsta arbetslivserfarenheter - detta måste förändras och vägen dit är jag övertygad om, går genom utbildning.

Lite mer praktisk information; Föreläsningen ägde rum på Folkteatern i Göteborg, den 10:e maj med start kl 17:00, på deras trappscen. Föreläsningen inleddes med att Malin berättade om sitt arbete, moderatorn kommer sedan ställa frågor som på förhand skickats in och tillsist bjöds publiken in till öppen frågestund.