Web
Analytics
Skip to main content

K-vlogg #21 - Solvändateatern

Vill du visa upp ditt konst- eller kulturprojekt? Vi erbjuder möjligheten att presentera ditt projekt i form av en vlogg på vår hemsida. I vår senaste K-vlogg får vi en exklusiv titt bakom kulisserna hos Solvändateatern under repetitionerna av deras föreställning "Mellan dig och mig".

Föreställningen utforskar relationers komplexitet. Med en blandning av humor och djupa reflektioner engagerar de sin publik, samtidigt som de delar med sig av utmaningarna med att skapa eget material.⁠

Hej Solvändateatern! I K-vloggen får vi följa repetitioner av föreställningen "Mellan dig och mig" som ni uppträtt med under augusti. Skulle ni vilja berätta lite mer om föreställningen?
Från att läsa kommentarer där dessa män uttrycker sina åsikter om att kvinnor idag ställer för höga krav på relationer och män, fick oss att ställa oss själva frågan; Vilka krav är egentligen rimliga att ställa på en partner eller eventuell framtida relation? Det är ett stort och ständigt aktuellt tema, och rör alla som har varit, är, eller kommer vara i en relation en dag. Åsikterna är många och det gjorde att det fanns väldigt många intressanta vinklar och sidor att utforska. Vi försöker att inte indikera några svar, för det har vi inga, utan bara vrida och vända på frågor och situationer. Det var en otroligt rolig föreställning att spela. De tunga temana och frågorna som tas upp bäddas in i mycket humor och skojiga inslag. Det är en föreställning som kräver mycket som skådespelare på scenen, främst i energi, men då vi har skapat en form där vi tar in publiken i ett nära möte har vi fått mycket tillbaka från publiken.

Vad är det svåraste med att skriva eget material?
Våran process av att skriva eget material ser ut som så att det bubblar och skrivs diverse scener och låtar på olika håll, både innan det kollektivt har bestämts ett tema för en föreställning och efter. Detta medför ett stort arbete av att få materialet att gå ihop, genom strykande och omskrivningar av material. Då vi under detta projekt skrev allt manus på distans från varandra upptäckte vi att mycket behövdes skrivas om när materialet kom upp på scenen. Föreställningen och manuset var inte fullt färdigställt förrän natten innan premiär. 

Om en vill se föreställningen, kommer ni att spela den igen?
I dagsläget pratar vi om eventuella möjligheter att sätta upp föreställningen igen högre upp i landet under vintern. För mer information kan ni följa @solvandateatern på Instagram.

Berätta om ert samarbete i ensemblen.
Vi träffades på Ölands folkhögskola under läsåret 19/20 då vi alla gick Scenkonstskolan. Under våren där satte vi upp en också egenskriven föreställning tillsammans med vår klass och sen har vi nu något år senare åter gått ihop för att skriva en ny föreställning. Arbetet med föreställningen var till en början väldigt gemensamt, där alla var med i alla delar, men har under projektets gång naturligt delat upp sig. Erika har skrivit den mesta av musiken, Linn har gjort den grafiska profilen, scenerna har skrivits och skrivits om kollektivt, och Olivia och Klara har skött ekonomin. Svårast har varit att få tiden att gå ihop! Det är många olika delar i ett projekt, och att göra allting själva, plus att också stå på scenen är ett logistiskt pussel som kräver stort fokus.

Vad blir nästa projekt för er?
Till hösten kommer vi att arbeta med att spela in musiken från föreställningen, och eventuellt förbereda för att sätta upp den igen under vintern. Det bubblar idéer för att skriva material för barnteater nästa sommar, men vad det mynnar ut i återstår att se.

Ge oss tre kulturprojekt som inspirerat er och som ni önskar alla kunde se.
Vi i Solvändateatern vill skapa teater i samspel med musik, som kommer i nära möten med publiken. Här kommer våra bästa tips från våra hemtrakter: Trolska Skogen - En interaktiv teatersaga för barn i Hälsinglands skogar. Främst sker det aktivitet under sommarperioden, men varje vinter sker det även en julsaga. En magisk plats för besökare. Skottes Musikteater - Småskalig musikteater i Gävle för stora som små med tänkvärda texter och visuellt engagerande scenografi och kostym. Västanå teater - Har en unik spelstil där berättande möter teater och musik. Den värmländska teatern tar mycket inspiration från folksagor och Selma Lagerlöf. 


Vill du visa upp ditt konst- eller kulturprojekt på K-vlogg?
KulturUngdom erbjuder möjligheten att presentera ditt projekt i form av en vlogg. Läs mer här. Alla är välkomna att söka. Uppdraget riktar sig till dig som är mellan 13-30 och bor och verkar i Västra Götaland. Sök via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv en kort text om dig själv och om vad du skulle berätta om, om du fick chansen.

Relaterade artiklar