Web
Analytics
Skip to main content

Lyckad filmfestival i Grästorp

Lördagen den 7:e april gick den tredje upplagan av Skaraborgs Filmfestival UNG FILM av stapeln. Denna gång på Konsertbio i Grästorp. Ett hundratal besökare såg ut att trivas på festivalens olika workshops.

Dagen inleddes med en inspirerande föreläsning av youtuber Irma Brohagen. Hon delade med sig av sina erfarenheter kring att bygga upp sin youtubekanal. I nuläget har den hela 46 000 prenumeranter. Sedan berättade Victor från Three Piece Media Production i Karlsborg om ett svårplanerat och nästintill omöjligt filmprojekt de genomfört uppe i de svenska fjällen. Ett projekt som fått ekonomiskt stöd av bland annat K-pengar.

Efter den inledande inspirationen delades besökarna upp i mindre grupper för att ta del av de workshops som festivalen erbjöd. På skådespelarworkshopen som leddes av Ida Karolin Johansson var det fullt drag. Deltagare i olika åldrar kastade sig huvudstupa in i komplicerade improvisationer. På manusföreläsningen hos Jenny Larsson Wallin gick det lugnare till men så handlade det ju också om skrivande och hur en kan bryta ner sitt manus inför inspelning. Nere i Konsertbios källare visade Zafer Fanari från Skara hur en kan arbeta med green-screen och i lokalen ovanför höll Andreas Hansen från Lidköping en kurs i redigering. Överallt på området sprang också unga filmare runt med sina kameror höjda. De skapade filmer under ledning av Göteborgs Lilla Filmfestival som höll en worksshop för de yngsta besökarna.

Nytt för i år var att UKM hängde med på ett hörn. I foajén stod Malin Bodin och berättade om den nya filmsatsningen inom UKM. Det gick att anmäla sig hos henne för att komma vidare med sina filmer runt om i regionen.

Den unga arrangörsgruppen från Grästorp var självgående och löste alla kluriga situationer. Framförallt lyste konferenciererna Sanna Friedentahl och Erik Österberg då de lotsade kvällens publik genom både föreställning och prisutdelning med en varsam och humoristisk hand.

18.30 på lördagskvällen inleddes den stora finalen: filmerna som tävlade skulle visas. I år var filmerna uppdelade i tre klasser. Juniorklassen (0-16 år), mellanklassen (16-23 år) och seniorklassen (upp till 30 år). Juryn hade haft ett mycket svårt arbete att utse pristagarna som utannonserades efter en underhållande visning utmärkt dirigerad av Konsertbios egen Anders Ehrnbecker.

Camilla Andersson från Filmforum Skaraborg som drivit festivalen tillsammans med KulturUngdom, Studiefrämjandet och Grästorps kommun, var mycket nöjd med dagen. Hon upplevde att de unga som besökt festivalen tog med sig en positiv känsla hem och att de inspirerats till fortsatt filmskapande.

Stort grattis till alla pristagare i Skaraborgs Filmfestival. Här är dem!

Juniorklassen
1:a pris, The Deal - Casper Thor
2:a pris, Only Humans - The Monsters, Timmersdala Fritidshem

Mellanklassen
1:a pris, Ärligt Talat - Marcus Tjällman
2:a pris, SNAP - Rasmus Kilander

Seniorklassen
1:a pris, The cursed Göl - Anders Wik (Priset sponsrades av Gothenburg Studios)
2:a pris, Ett oväntat möte - Hugo Andersson

Publikens pris
Ett Val - Muhammed Ali Husseini, Grästorp.

Tack till alla sponsorer och medarrangörer som gjort festivalen möjlig. Bland annat: Studiefrämjandet, Filmforum Skaraborg, Grästorps kommun, Gothenburg Studios, Frame Filmfestival, Göteborgs Lilla Filmfestival & Konsertbio Grästorp.

Nästa festival sker någonstans i Skaraborg i april 2019.

 

/ Joen Windahl

 

Taggar: Film