Web
Analytics
Skip to main content

Möt Jakob Ekvall - K-vloggare #10

K-vlogg är KulturUngdoms gäst-vlogg. K-vloggare #10 är filmskaparen Jakob Ekvall som under ett antal vloggar under hösten kommer att ta med oss bakom kulisserna på arbetet med science fiction-kortfilmen Den nya världens gamar. 

Hej Jakob. Berätta kort om ditt filmprojekt.
Den nya världens gamar är en science fiction-kortfilm om två ryska systrar som flyr från prisjägare i ett alternativt Sverige. Filmen utspelar sig under en och samma kväll och börjar med att huvudkaraktären Yuliya får reda på att hon är efterlyst. 100 000:- levande, 50 000:- död. I filmen får vi följa systrarna när dom försöker överleva "gamarna". Prisjägarna som taget lagen i egna händer och jagar brottslingar för pengar.

Vilka roller har du i projektet?
I och med att det är ett lågbudget-projekt så får jag axla alla möjliga roller. Allt från att ta fram rekvisita, kostym, klippa filmen, osv. Men mina största roller i projektet är att skriva, regissera och producera.

Varför vill du berätta just den här historien?
Det är dels att jag tycker väldigt mycket om genrefilm och tycker det görs för lite av den typen i Sverige. Sen så gillar jag idén av att ta ett nutida problem eller situationer och sätta den i annan "värld" eller vad man ska säga. Filmen handlar indirekt om förtryck. Men science fiction-elementet öppnar möjligheten att se det från lite andra perspektiv. Jag älskar också att tänka ut nya världar och hur dom hade fungerat, alla dess "regler", osv.

Hur har du fått ihop din budget så att du kan göra en Sci-Fi-kortfilm?
Utöver KulturUngdoms stöd så är filmen helt självfinansierad. Så det är många timmar på lager- och frilansjobb som betalar filmen. Vi har även fått stöd från Gothenburg Film Studios som ger oss stor rabatt på deras Studio 2, vilket är fantastiskt!

Har du något tips till unga som vill börja att filma?
Hmm... Ett tips jag kan ge är att prova på många olika saker. Det hjälper dig att hitta det du gillar bäst och får dig att sikta in dig på det du verkligen vill göra! Vi alla gillar olika saker. Själv har jag hoppat runt och gjort lite allt möjligt inom film. Nu vet jag att jag till exempel aldrig vill bli en scripta, inget ont till dom som tycker det är kul. Det är bara inte för mig och jag tyckte det var jättesvårt! Istället fann jag att det jag gillade med film är att hitta på och berätta historier.

Ge oss dina tre bästa filmer som vi inte får missa att se.
Oh, det är en sån himla svår fråga. Alien (originalet) tycker jag är en film man måste ha sett. Det är inte bara en fantastisk sci-fi skräckfilm utan också bland dom bästa filmerna någonsin. Andra favoriter är Apocalypse Now. Sen såg jag nyligen en film jag älskade som heter Thirst. Det är en koreansk vampyrfilm gjord utav en av mina favoritregissörer! Om inte får dig att vilja se den så vet jag inte vad.

Jakob Ekvalls första vlogg-inlägg dyker upp på hemsidan imorgon. 
Är du själv intresserad av att spela in en K-vlogg? 
Uppdraget riktar sig till dig som är mellan 13-30 och bor och verkar i Västra Götaland. Sök via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv en kort text om dig själv och om vad du skulle berätta om, om du fick chansen.

Taggar: K-vlogg, Film