Web
Analytics
Skip to main content

K-vlogg #13 - Maria Stand Renberg & Livia Hiselius

K-vlogg är KulturUngdoms gäst-vlogg. I avsnitt 13 får vi träffa Maria Stand Renberg och Livia Hiselius som karaktärerna klumpen och korven, röret och morsan. Maria och Livia startade 2019 Fiasko kompaniet, en svensk/norskt performance grupp som fokuserar på hur scenkonst möter scenografi och objekt. 

Avsnittet ser ni ovan och som en liten introduktion till vloggen hittar ni nedan.

Hej Livia och Maria. Berätta lite kort om er själva och ert projekt.
2019 startade vi Fiasko kompaniet, en svensk/norskt performance grupp. Vi fokuserar på hur vi i scenkonst möter scenografi och objekt, både i etablerade teaterrum och i det offentliga rummet. Med ett oväntat besök var intentionen att komma på besök till olika institutioner och träffa dom som vi vanligtvis inte besöker under dessa coronatider. Önskan var att skapa intima möten, på ett säkert sätt. Genom koreografi till musik, smyger två figurer fram, och sticker ut från landskapet i stora former. En installation i rörelser som övar oss på att kunna möta det okända.

Det är ju en lite annorlunda Vlogg ni gjort där ni gör den i karaktär. Berätta om dessa karaktärer.
Dom har olika namn som klumpen och korven, röret och morsan, vatten och stenen, lila och orange, yin och yang. Det är olika namn vi fått när vi mött vår publik och känns fantastiskt kul att kunna variera sig i så många olika former och vara öppen för olika slags tolkningar.

Berätta hur ni finansierat ert projekt?
Lite egeninsats, lite kulturungdom, lite leksaksbiblioteket och hjälp av kultur retur =)

Vad är nästa projekt för er? Ska ni fortsätta ert samarbete?
Absolut ska vi det om vi inte blir för gamla och trötta. Nästa projekt handlar om äckel. Kanske ? Jo… Äckel är en spännande känsla. Planen är också att fortsätta med ett oväntat besök, snart kommer vi och hälsar på dig.

Vad inspirerar er till ert skapande? Har ni tips på något kulturevenemang eller annat som ni tycker att vi alla borde ta dela av.
Vi är inspirerade av invisible art, att synas eller inte synas. Till ett oväntat besök läste vi ”Towards a Poetics of Imagination” av Bojana Cvejić. Kulturevenmang vill vi tipsa om öppen teaterträning som sker på Kajskjul 46 varje måndag kl 18. Jättekul!


Är du själv intresserad av att spela in en K-vlogg?
Är du en redan etablerad vloggare eller är du helt grön men intresserad av att prova? Alla är välkomna att söka. Vi har två varianter av K-vloggar som vi också arvoderar med en symbolisk summa. Antingen gör du en vlogg på temat korsa gränser/ följa stigar och väljer själv att tolka temat helt fritt eller så kan du välja att gör en vlogg som fångar arbetet med det kulturprojekt som du för tillfället håller på med.

Uppdraget riktar sig till dig som är mellan 13-30 och bor och verkar i Västra Götaland. Sök via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv en kort text om dig själv och om vad du skulle berätta om, om du fick chansen.

Musik: Bottlecap - Cannot See
Foto: Manar Alsweirki

Taggar: K-vlogg