Web
Analytics
Skip to main content

GREEDY COLLECTIVE utforskar modern vävkonst med stöd av K-pengar

Som en del av biennalen Craft Days bjuder konstnärskollektivet GREEDY COLLECTIVE in till premiärutställningen // slå in // slå ut // på Viktoriahuset i Göteborg. Utställningen, som pågår 3-5 maj, utforskar moderna vävtekniker och har fått stöd från KulturUngdoms K-pengar. Vi tog kontakt med kollektivet för att höra mer om deras projekt och vägen dit.

GREEDY COLLECTIVE består av Moira Nilsson, Klara Melin, Mattias Rydén och Elise Westin, fyra nyexaminerade textilkonstnärer som träffades 2019 på Stenebyskolan i Dals Långed. Sedan dess har de studerat vid olika textilrelaterade kandidatprogram i Västra Götalandsregionen: Textilhögskolan i Borås, HDK-Valand och HDK-Valand Campus Steneby.

När gruppen fick nys om K-pengar stödet från KulturUngdom via bekanta, grep de chansen. "Vi får stöd från KulturUngdom via K-peng i form av en summa pengar som vi kan använda till att bygga och producera vår utställning, sedan får vi även låna belysning för utställningen genom KulturUngdom", berättar de.

I utställningen "// slå in // slå ut //" får besökaren ta del av verk där GREEDY COLLECTIVE på olika sätt utforskar vävning. Titeln anspelar på vävprocessen och har varit ett gemensamt ledord för kollektivet. Tillsammans sätter de väven i en modern kontext genom tekniker som tc2, Jacquardväv, Kontramarsch och MultiWeave.

"Vilka möjligheter finns med de vävtekniker vi har idag och hur kan vi manipulera dem till vår önskan eller idé?", frågar sig gruppen. De vill väcka nyfikenhet och utmana tankar om vävens uttrycksmöjligheter.

Som nyexaminerade textilkonstnärer möter GREEDY COLLECTIVE många utmaningar, något de tror de flesta i deras sits kan relatera till. Frågor kring marknadsföring, finansiering och möjliga stöd att söka kan vara överväldigande. "I dagens läge när priser skjuter i höjden och ekonomin fallerar har även de främsta konstnärer svårt att gå runt, det gör det ännu svårare att vara nyexad. Att vara del av en grupp gör att vi kan ta oss an dessa utmaningarna tillsammans, hjälpa och lyfta varandra."

Till andra kulturutövare som vill förverkliga sina idéer har GREEDY COLLECTIVE några handfasta råd:

  1. Hitta andra likasinnade, kan du göra något ihop med någon annan? Det är lättare att genomföra ett projekt om du inte är själv, då kan uppgifterna fördelas på flera personer (Det är ibland mycket mer administrativt arbete än konstnärligt).

  2. Ta vara på utställningsmöjligheter som finns nära dig. Ett bibliotek, café eller butik du brukar gå till kan vara ett första steg till utställning.

  3. Angående stöd och stipendier så vill vi säga att vi har fått avslag på många stipendier innan vi fick stöd från KulturUngdom för det här projektet. Sök K-peng eller liknande stöd som riktar sig till unga kulturutövare där du bor och verkar till att börja med så är det större chans att få stöd!

Utställningen: "// slå in // slå ut //" har vernissage fredag 3 maj kl 17-21 och finissage söndag 5 maj kl 13-16 på Viktoriahuset (Hagabion) i Göteborg.

KulturUngdom önskar GREEDY COLLECTIVE varmt lycka till med utställningen och ser fram emot att följa deras fortsatta konstnärskap!

Öppettider:
Fredag 3/5 kl. 17-21
Lördag 4/5 kl. 12-19
Söndag 5/5 kl. 11-16

Läs mer på Facebook-eventet


GREEDY COLLECTIVE vill lyfta verkligheten i att vara nyexaminerad textilkonstnär, en ska synas utan att armbåga sig fram. Girighet är enligt kristendomen en dödssynd men är det verkligen så hemskt att vilja nå framgång? Instagram: @greedycollective

Utställningen // slå in // slå ut // är en del av Craft Days 2024 och görs i samarbete med ABF och med stöd från KulturUngdom.


Om Craft Days:
Biennalen Craft Days går av stapeln 2-5 maj 2024 och arrangeras med syfte att lyfta, stärka och synliggöra konsthantverksfältet i Västra Götalandsregionen. Konsthallar, gallerier, kooperativ, utbildningar, institutioner och konstnärsdrivna initiativ samlas i ett rikt program med utställningar, workshops och föreläsningar och mycket mer. Konsthantverkscentrum är projektägare för Craft Days och koordinerar evenemanget i samarbete med Konstepidemin, Textilmuseet, Form & Folk och Not Quite. Craft Days 2024 genomförs med stöd från Göteborg Stad och Västra Götalandsregionen. https://craftdays.se/hem

Taggar: Konst