Web
Analytics
Skip to main content

Veckans K-peng: Acedia

Igår öppnade ansökningarna för K-pengar igen efter sommaruppehållet. Med start nu i höst kommer vi att lyfta ett beviljat K-pengarprojekt i veckan med en intervju.

Den här veckan besökte vi Sian Hedbergs K-pengarprojekt Acedia, fotografi och skulptur, som ställde ut på galleriet Ålgården i Borås den 28 augusti till 8 september. 

Hej Sian! Berätta lite om dig och ditt konstnärsskap.

I min konst använder jag främst fotografi som uttrycksmedel men skulpturer och installationer förekommer allt oftare. Mina fotografier kan beskrivas som kalla eller råa och består av många iscensatta (själv)-porträtt där ljuset spelar en viktig roll. Skulpturerna är olika sorters avgjutningar av framförallt människokroppen/mig, som jag förvrängt på olika sätt.

En av mina tidigare utställningar heter “Det klämmer, det skaver. Det är jag – Eller inte” och handlar om känslan av att vara “fel”. Känslan av dysfori och jag och många andra transpersoner upplever eller har upplevt. Jag känner inte att det finns något bättre ord som förklarar känslan än “fel”. Men det är så mycket mer än bara “fel”. Genom konsten vill jag alltså förmedla känslan så tydligt jag kan och försöker att inte bli begränsad av ord och bokstäver. Självkänsla, identitet och psykisk ohälsa kan vara några ord som sammanfattar inriktningen av min konst.

   


Fotograf: Elin Åström 

Vad handlar din senaste utställning Acedia om?
Utställningen handlar om psykisk ohälsa och jag har försökt visualisera den. Jag har utgått från min upplevelse av depression och ångest och har även pratat med andra personer som drabbats av olika psykiska besvär. Jag har upptäckt att de flesta upplever det ganska lika och har fått en fantastisk respons på bilderna. Jag har mött människor som kan känna igen sig och relatera. Som har kommit med sina perspektiv och gett mig en bättre helhetsbild.

Tyvärr är ämnet något de flesta kan relatera till idag, men trots det är det tabubelagt. Med arbetet ville jag lyfta fram känslorna, bekräfta dem och förtydliga dem samt ge de som inte har någon relation till ämnet en inblick. Så att de ska förstå en liten del av hur det kan kännas. Detta för att skapa acceptans för, synliggöra och uppmärksamma psykiska sjukdomar. Det som inte syns på utsidan utan är en ständig känsla inombords, men som färgar allt. Längre in i arbetet insåg jag dock att de inte går att förtydliga speciellt mycket. Det är något som är så diffust och känns olika i alla. Men ändå samma på något sätt. Det går inte att placera i boxar efter som att allt är ett spektrum.

Tack och lycka till i framtiden!

K-pengar är ett regionalt kulturstöd för dig mellan 13 och 30 år som bor i Västra Götaland. Varje år har vi en pott på 1,5 miljoner kronor som vi fördelar ut från början av januari tills det tar slut. Pengarna kan användas till konstutställningar, bokutgivningar, konserter eller andra projekt inom vilken konstform som helst. Så vad väntar du på? Läs igenom kriteriernaregistrera dig som medlem, och påbörja din ansökan med en gång!


Foto: Elin Åström

 

 

Taggar: Konst