Web
Analytics
Skip to main content

Mörkret, friheten och satan i konsten

Befriaren - Mörkret, friheten och satan i konsten. Välkomna in på en heldag i tre delar på Göteborg Classic Tattooing! Den 14/12 styr vi upp vintermörkret med två spännande föreläsningar av Per Faxneld, docent i religionshistoria och specialist inom ockulta strömningar, samt Nina Bondeson, bildkonstnär.

Efter föreläsningarna är alla deltagare välkomna att stanna på eftersnack och ritstuga! Det kommer finnas tecknar-kit till salu för en rimlig peng men såklart går det bra att ta med sig eget material om så önskas.

Efter klockan 16:00 öppnar vi för allmänheten och kör drop in för de tatuerings sugna. (OBS! 18års åldersgräns för att tatuera sig.)

Så pass på!
Kom förbi och bilda er, inspireras, uttryck er, samtala och insup den varma gemytligt mystiska atmosfären.

BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER TILL FÖRELÄSNING OCH RITSTUGA!

När: 14 december 12.00 - 21.00
Var: Göteborg Classic Tattooing, Bangatan 54, Majorna i Göteborg
Föranmälan görs till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Först till kvarn!
FRI ENTRE

Del 1: Kl 12-14 Föreläsning med Per Faxneld och Nina Bondeson
Del 2: Kl 14-16 Eftersnack och ritstuga
Del 3: Kl 16-21 Drop in för den tatueringssugne, öppet för alla.


Per Faxneld
Befriaren Satan: Hur konstnärer, socialister och feminister använt satanism som ett motståndets språk Svenska Socialdemokrater som hyllar Satan och tillkännager "Lucifers tio budord". Amerikanska ateister som protesterar mot Trump-regimen och trollar abortmotståndare med satanistisk symbolik. Feminister som gör Eva till en hjältinna och firar ätandet av den förbjudna frukten i Edens lustgård som en triumf för kvinnan och hennes vän ormen. Allt detta och mer får vi höra om i denna exposé över hur Djävulen kunnat fungera som ett verktyg i olika sorters frihetskamp.

Per Faxneld är docent i religionshistoria vid Södertörns högskola. Han är specialist på ockulta strömningar och har särskilt studerat hur dessa samspelat med konstnärliga uttryck och feministisk kamp under 1800-talet, men också i nutiden. Faxneld har skrivit en lång rad artiklar samt böcker om dessa ämnen. Han har också bidragit till utställningskataloger för bland annat Munch-museet och Gallen-Kallela-museet. Inför utställningen på Millesgården med Hilma af Klint, Tyra Kleen och Lucie Lagerbielke hösten 2019 tillhandahöll han faktaunderlaget och granskade textskyltarna. Han har föreläst om ockultism och konst på många håll i världen, exempelvis på Moderna Museet i Mexiko City och Nationalmuseum i Krakow. I början av 2020 utkommer hans bok "Det ockulta sekelskiftet: Esoteriska strömningar i Hilma af Klints tid”.

Nina Bondeson:
”I mitt arbete har jag två stora frågor: Vadan? & Varthän? och fyra  grundämnen: livet, döden, sexualiteten och den stora oron för dessa tre livsområdena. I detta är jag samtida med både kända och okända konstnärer från alla tider oavsett om jag målar,  graverar, broderar eller har elektronisk klipp- och klistraorgie. Tekniker, material och vägen mellan konstnär och uttolkare  förändrar sig genom tiderna; religiös och världslig överhet vill alltid ta kontrollen över konsten, men vårt begär och vår lust att benämna och beskriva våra livserfarenheter låter sig inte stillas.”

Nina Bondeson har haft konsten som yrke i över 30 år. Skolad i bildhantering och självlärd i det teoretiska. Fd professor i textil konst med en fot i forskningsfrågor. Grossist i handledning. Hon har ställt ut i alla världsdelar utom Oceanien.


Taggar: Konst