Web
Analytics

Poesi, cowboy emails & hemliga agent-observationer

Vi träffar Vida Vojić för att höra om debutboken UNDER COVER LOVE som fått stöttning genom K-pengar och lär oss om att  utforska nytt, ta en risk och våga växa! 

Cowboy  Bok
Hemlig Spion  Bok
Under Cover Love Baksida Bok
Under Cover Love Framsida Bok

I somras fick du K-pengar-stöd från KulturUngdom för din debutbok. Berätta mer, vad har hänt med boken sedan dess?
Sedan dess så har jag tagit mig igenom hela skapande-processen: sammanställt allt material, lyckats få till min design i google docs (haha), och printat boken på Kompendiet i Göteborg. Nu ligger böckerna på hög hemma hos morsan, samt i den baren där jag brukade jobba i Berlin. Vad jag trodde skulle bli ett litet zine blev tillslut en 58 sidors bok med poesi, cowboy emails, hemlig agent-observationer, ordspel, bilder, teckningar, symboler.... Jag fick helt enkelt så mycket inspiration av att träda in i nya format och uttryck, och jag har helt klart en känsla av att detta bara är min första bok...! Tidigare har jag främst hållit på med musik, medan text har varit något som jag har hållit mer privat, men jag kände att det var dags att börja dela med sig, utforska nytt, ta en risk och våga växa!

I nästa vecka har du digital releasekonsert/show för albumet. Vad kan tittarna vänta sig?
De kan vänta sig en blandning av poesi, live musik och skådespel. Jag kommer att läsa upp stycken ur den lilla boken, spela livemusik från det nya albumet och dessutom skådespela på mitt knasiga vis - liksom göra högläsningen lite mer actionfylld typ! Alla är jätte välkomna in på livestream om de vill! Nästa tisdag den 22a september, klockan 20:00.

Här är facebook-eventet: https://www.facebook.com/events/362998534870676/

Vad är din relation till KulturUngdom och hur har föreningen stöttat dig genom åren?
Detta var första gången som jag sökte stöd hos Kulturungdom. Jag bodde i Berlin i 4 år mellan 2014-18. Där upplevde jag en utvecklande tid vad gäller mitt kreativa uttryck, såväl som alla alternativa och mångfaldiga intryck från omvärlden - men något som dock ofta saknas i storstäder är folk och organisationer som vill stötta ens projekt - eftersom att utbudet artister och konstnärer alltid är överflödigt gentemot mängden organisationer. Därför kändes det väldigt varmt och ömsint att få stöd till mitt nya projekt av min hemstad Göteborg, också eftersom att just nu känns som en övergångstid för mig då jag är på väg in i nya uttrycksformer, och att få hjälp på vägen blir därför extra viktigt!

Har du några tips till andra som gärna vill göra egna kulturprojekt och inte vet vart de ska vända sig för tips och stöd?
Jag vill tipsa om att våga ta kontakt med de som erbjuder stöd, om du inte känner dig helt säker (fast även om du känner dig säker, skulle jag personligen alltid börja med att ta kontakt om det finns möjlighet). Personligen visste jag till exempel inte exakt i vilken kategori jag skulle ansöka, så jag skrev helt enkelt och frågade, och fick direkt ett uppmuntrande svar med hjälp och tips om min ansökan. Min erfarenhet är att konst-finansieringsprogram annars ofta kan ha rätt så trångsynta kriterier, för att deras önskan är att hitta något som passar deras redan existerande ideal. Jag upplever det som om det finns för få organisationer som i princip välkomnar alla slags konstprojekt, och som faktiskt är nyfikna på att höra ens unika idéer och koncept, samt har tid att lyssna, engagera sig och hjälpa till. Hos Kulturungdom hade jag en känsla av att vara beviljad med förtroende, och därför uppmuntrar jag verkligen alla som har en idé att ansöka, och om du inte är helt säker på hur du ska presentera eller hantera ditt projekt - så kan ett första steg helt enkelt vara att ta kontakt med organisationen och starta en dialog så att ansökan sedan känns mer gripbar.


Jag kan även nämna att jag startat en maillista i vilken jag skickar mail i överensstämmelse med måncykeln - alltså varje full- och nymåne! E-postmeddelandena är en typ av mån-hälsning, där jag manifesterar ögonblicket, genom att dela med mig av poesi, text, tankar, musik, foton och vad som helst som passar dagen, samtidigt som jag även delar med mig av mina pågående projekt. Ofta hänvisar jag också till citat / poesi / text och musik från andra människor / artister / vänner. Vem som helst kan gå med när som helst, skriv bara 'moon' till mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Lyssna på det nya albumet eller köp boken här: https://vidavojic.bandcamp.com/album/under-cover-love
Vida Vojićs hemsida: http://vidavojic.tumblr.com/


Sök K-pengar!
K-pengar är ett regionalt kulturstöd för dig mellan 13 och 30 år som bor i Västra Götaland. K-pengarna räknas som ett skattefritt stipendium och varje år fördelas 1,5 miljoner kronor till olika kulturprojekt. K-pengar kan användas till att genomföra projekt och arrangemang inom alla olika konstformer. Exempelvis konstutställningar, teateruppsättningar, filminspelningar, konserter, turnéer, live, workshops, offentliga kulturarrangemang, slöjdande, musikvideos, spoken words, festivaler och massa massa annat.