Web
Analytics
Skip to main content

Elskåpskonst - Hjo Kraftkonst 2020

I samband med Hjo Kulturveckor i slutet på september förvandlades 26 av stadens elskåp till konstverk av unga konstnärer från Hjo Folkhögskola, Guldkroksskolan och övriga konstnärer från Hjo under temat 'I have a dream'.

1
2
3
4
6
7

Föremål som till vardags smälter in i stadsmiljön lyftes ut, fick färg och bytte mening. Resultatet blev en spännande samling verk som blandar skulptur, street art och poesi. Konstprojektet avslutades med en vernissagerunda i stadsparken med alla konstnärer på plats. Nedan finns publikationer och tankar från några av de deltagande konstnärerna.


Amanda Henriksson (Artsymandarin)
Born This Way
We Have a Dream


Tanken med verket
Min tanke med verket är att med hjälp av sångtexter berätta en historia. En historia av att hitta sig själv, att lära sig att älska sig själv och inte va så hård mot sig själv. Min dröm är att alla ska våga vara den man är, både folk som rör sig i min närhet men också på en större skala. Helt enkelt att alla ska ha rätten att älska sig själv.

Planering inför projektet
När vi blev tillfrågade att måla ett elskåp i temat "We Have a Dream" hade jag en tanke på vad jag ville gestalta, men inte hur jag skulle göra det. Jag fick då förslaget att jag skulle använda text. Det var då slog det mig att jag kan att jag kan göra det hela i sångtexter, sprida budskapet via musik. Det hela kändes som mig då jag lever i musik konstant, om jag inte lyssnar på det så har jag det säkert på hjärnan ändå.

Till spellistan på Spotify
med alla låtar som citerades i verket, i den ordning de uppkommer på skåpet.
Se fler bilder från Amanda Henrikssons projekt.


Sebastian Andersson
Open your third eye


"Mitt verk handlar om att se människor med tredje ögat. Att inte döma utifrån hur dem ser ut eller uttrycker sin identitet. Se de som är inuti i en person, inte utanför. "

Sebastian Andersson går konst 1 på Hjo folkhögskola. Är 19 år och uppvuxen i Karlsborgs kommun. Konst har varit min stora passion sedan 2014. Det började att man rita kändisar och animerade karaktärer, för att sedan måla från fantasi. Jag hittar min inspiration från tv-spel, manga, fantasy och sci-fil.

Om man vill se mer utav min konst så är min instagram: @eglerion_art

Se fler bilder från processen av elskåpet.


hkkvNahalie
Ett behov av båda"I have a dream är något som har olika betydelser för olika individer. Vissa känner att de är ganska uppenbart vad deras dröm är och andra, som jag har svårare att få grepp på vad som egentligen är min egen dröm.

Ett behov av båda är lite baserat på mina drömmar jämfört med andras. De är väldigt små och har mer med från dag till dag behov.
Man kan även tolka de som att man behöver en liten bit av båda. Om du inte har de ena så kommer de va svårt att uppnå de andra. VI behöver alla börja någonstans, och då oftast med något littet som t.ex frukost."

Läs mer om processen


Olivia Kristiansson
TOGETHER by O.K"I mitt verk vill jag binda oss samman. Vi som lever på jorden, vi som bor i samma stad och vi som går på samma gata. Vi kommer kanske någon dag stöta på varandra. Jag kanske står bakom dig i kön på ICA. Kanske sitter du och dina vänner i bilen bakom mig eller så sitter vi en dag på samma café. Vi kanske inte känner varandra men du finns i periferin. Du kan också vara min vän, min förälder eller min framtid. Livet är en resa och jag vet inte vad som kommer att hända från och med idag.
Jag hoppas att vi kan ge varandra en tanke, tålamod och ödmjukhet."

Du är inte ensam
Vi befinner oss i en tid där psykisk ohälsa blir allt mer vanligt bland våra unga och vi ser en tydlig ökning av singelhushåll i vårat avlånga land. Ensamheten är ett faktum. Trots att vi är mer uppkopplade än tidigare så känner vi oss isolerade. Jag vill bara att du skall veta att du inte är ensam. Vi mår bra av sociala interaktioner och det är viktigt att vi tar hand om varandra.
Tänk på att verkligheten inte är så svartvit som det känns online. Det är okej att ha människor i ditt liv som inte delar dina värderingar. Det är hälsosamt att kunna diskutera, debattera och ta lärdom från olika perspektiv. Jag vill ge dig en stund att reflektera över alla fina människor som du har i ditt liv. Var tacksam för att de finns och för alla minnen som ni delar. Kommer du inte på någon så är det också okej. För du kan vara din egen fina människa. Du kan göra fina saker för dig själv som får dig att orka lite till. Glöm inte bort att du är värdefull.

Se fler bilder och häng med bakom kulisserna på processen

Taggar: Konst