Web
Analytics
Skip to main content

Konstutställning på Boy Konsthall

Välkommen på konstutställning! Utställningen görs som ett samarbete mellan KulturUngdom och Boy konsthall i Bollebygd, för att lyfta unga konstnärer verksamma i regionen. Tina är KulturUngdom-medlem, och vi hoppas att detta samarbete kan leda till att vi årligen fortsatt ska kunna erbjuda våra medlemmar en exponeringsyta. Boy konsthall har precis publicerat årets program - och först ut är Tina Umer.
 
Utställningen visas 5 februari - 19 februari. Vernissage den 5 februari 12.00-14.00.

"Gone Clicking - Rugs är en del av den större serien Gone Clicking som berör spamlandskapet på nätet, prokrastinering och löftet om att kunna hitta tillfredsställelse bland annat genom onlineshopping.

Umer har samlat skärmdumpar av objekt som först dök upp som AI-skapade clickbait-annonser. Hon dök senare in till själva källan, till webbplatsen Wish - en snabbt växande e-gigant som för samman (ofta) kinesiska säljare med väst, och bildar en ny sorts sidenväg.

Det hon hittade är föremål menade för underhållning eller skönhet med tveksamt värde och användning, deras existens är baserade på exploateringar och ett överflöd av varor. Objekten visar det onödiga, bisarra och motsägelsefulla i nutiden. Kanske kan de också förstås som något slags anti-objekt, som förstör sitt eget syfte. Är de, på grund av hur snabbt de konsumeras och sin förlust av kontext, redan någon sorts moderna reliker? Vart leder vår girighet och överkonsumtion av råvaror, när vi så tydligt vet att vi måste förändra vårt sätt att agera mot planeten här och nu?

Mattorna har Umer beställt av ett företag baserat i Kalifornien, men som tillverkar mattor i Marocko, ett tillvägagångssätt som efterliknar hur e-handelwebbplatsen fungerar. Hantverkarna fick en samling skärmdumpar och valde sedan ut vilka de kunde göra beroende på sin förmåga och tillgängliga färger. Resultatet har påverkats av den mänskliga handen, och den folkliga vävnadstraditionen. Detta har förvandlat föremålen ytterligare och fört dem än längre från deras användning. Onlinebilderna materialiseras och förvandlas genom mänskliga fel.

I utställningen ingår även släppet av boken Gone Clicking, ett samarbete med konstnären och designern Sara Bezovšek, där ett bredare urval av föremål ställs mot reflektioner över deras betydelser.

Utställningen på Boy konsthall presenteras i samarbete med KulturUngdom, en ideell förening som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland.

Om konstnären
Tina Umer är född 1991 i Koper, Slovenien, och bor och arbetar nu i Göteborg. Umer tog sin masterexamen i fotografi vid HDK-Valand i Göteborg 2019, och har sedan tidigare en kandidatexamen från Visual Communication vid Academy of Fine Arts and Design i Ljubljana. I sina arbeten undersöker Umer teman som minnen, personlig symbolik, och olika lager av materia och mening. Umer arbetar utifrån fotografi men blandar det med textilkonst, installationer, ljud och måleri."
 
  • Gone Clicking - Rugs
  • Gone Clicking - Rugs
  • Gone Clicking - Rugs
  • Gone Clicking - Rugs
  • Gone Clicking - Rugs

  • Gone Clicking - Rugs

  • Gone Clicking - Rugs

  • Gone Clicking - Rugshttps://www.tinaumer.com/
Taggar: Konst