Web
Analytics
Skip to main content

Ivar flyger ut i kosmos med K-pengar

Vi har träffat vår medlem Ivar Brandels som är en serieskapare som arbetar främst med fotografi. Ivar beviljades här om dagen K-pengar på 12.000 kronor för sin fotobok Mimos och maskinen som ska släppas i höst. Han läser sitt mitt tredje år på det konstnärliga kandidatprogrammet i fotografi på HDK-Valand i Göteborg. 

Porträttfoto: Lea Maja Thorsen

 

Mimos och maskinen
Kategori: Konst/foto
Kommun: Göteborg
Beviljat belopp: 12.000 kronor

 

Hej Ivar! Din fotoroman Mimos och maskinen har nyligen beviljats K-pengar från KulturUngdom. Berätta om projektet och hur du fick idén till boken? 
Hej! Mimos och maskinen är en berättelse om en rymdvarelse vid namn Mimos som bygger sig en maskin. En dag försvinner maskinen och då beslutar sig rymdvarelsen för att flyga ut i kosmos för att hämta hem sin vän.

Jag började skissa på detta projekt redan i våras efter att jag läst pantomimserien Arzach av Jean Giraud, även känd som Moebius. Jag har alltid varit djupt fascinerad av science fiction som genre, men efter att ha bevittnat hans konstnärskap så väcktes ett annat slags intresse för mig. Jag började förkovra mig i fransk science fiction: Den vilda planeten av René Laloux, Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry, Edenas värld av Jean Giraud bland annat.

Jag visste då att jag ville göra en berättelse om rymdvarelsen och roboten. Samtidigt är jag inte kostymör eller dockmakare. I somras var jag på en keramikförsäljning hos min vän Anja Hallek i Stockholm (kolla in hennes grejer, de är grymma!). Det var även då jag träffade på min gamla högstadievän, dockmakaren och attributören Timothy Johansson, som senare gjorde dockorna till Mimos och maskinen.

Hur kom du i kontakt med KulturUngdom och hur har ni fått hjälp? Vad kommer pengarna att gå till?
För två år sedan gjorde jag ett projekt med min vän Axel Johansson och vi försökte hitta sätt att finansiera vår produktion. Vi började googla på olika lokala och privata kulturstöd och det var på den så jag hittade K-pengar och KulturUngdom. Pengarna kommer gå främst till scenografi och rekvisita för de olika fotograferingarna, samt produktionskostnad i form av utskrifter och ramar.

Vad ser du mest fram emot med arbetet med projektet?
Det ska bli kul att kunna vidareutveckla materialet och med det kunna laborera mer med det visuella uttrycket. Summa summarum: ska bli kul att fortsätta!

Har du några tips till andra unga personer gärna vill göra egna kulturprojekt och inte vet vart de ska vända sig för tips och stöd?
Det kan vara lite knepigt att hitta finansiering till sitt projekt, speciellt om man är konststudent (då många bidrag är låsta för studerande). Mitt tips är bara att googla runt och sök, sök, sök allt man kan hitta! Jag vill även såklart tipsa om KulturUngdom. De är riktigt hjälpsamma om man har någon fråga och är en av få föreningar jag känner till som ger ut kulturstöd för ungdomar i Västra Götalandsregionen.

Blev du nyfiken på Ivar och arbetet med Mimos och maskinen? Besök Ivars hemsida för att läsa mer.


K-pengar är ett regionalt kulturstöd för dig mellan 13 och 30 år som bor i Västra Götaland. Varje år har vi en pott på 1,5 miljoner kronor som vi fördelar ut från början av januari tills det tar slut. Pengarna kan användas till konstutställningar, bokutgivningar, konserter eller andra projekt inom vilken konstform som helst. Så vad väntar du på? Läs igenom kriteriernaregistrera dig som medlem, och påbörja din ansökan med en gång! 

Taggar: Konst, K-pengar