Web
Analytics
Skip to main content

Låt dig vara kreativ! En konstguide i Bullet journaling

Konst + planering = sant!

Bullet Journal (bujo) är ett analogt organisationssystem skapad av Ryder Carroll från New York. Grundtanken är enkel - istället för att ha en dagbok, flera att-göra-listor, handlingslistor och olika kom-ihåg så har du alltihop samlat i samma journal. Bullet Journaling är en process i utveckling som med tiden hjälper dig lista ut vad just du behöver och vad som fungerar för dig själv, genom att du utövar det. Det är ditt system och du kan göra det precis som du vill!

Ryder Carroll beskriver bujo i sin bok "The Bullet Journal Method" som en anteckningsbok som följer "the speed of life". Bujon kan vara konstnärligt avancerad eller väldigt minimalistisk, men alltid ett verktyg för att minimera livskaoset och plita ner det som räknas mest - för dig.

Vi har dragit från bästkusten till östkusten, till 25-åriga Elin Björkhem för att prata lite bullet journaling.

Hej Elin! När började du med Bullet Journaling och hur hittade du till det?

Jag började med en kalender med en ruta där det var prickat. Jag började rita i de här rutorna men kände att det var för lite. Jag ville veta mer om vad det var för något och sökte på nätet och hittade bullet journaling. I början av 2020 fick jag en egen bullet journal och då blev jag helt fast.

Har du några tips för den som är nyfiken på Bullet Journaling, men som inte provat än?

Mitt största tips är att börja enkelt och inte ha så höga krav på det man gör. Man kan börja med uppslag för det man tycket är viktigast och känna på det lite. Med tiden kan man lägga till hur mycket man vill om man gillar det. Jag tittade mycket på youtube där det finns många som håller på med det. Det finns videos med hur man startar en och många olika tips längs vägen.

Vad använder du själv din bullet journaling till?

Jag använder min bullet journal som en kalender nästan. Ett månadsuppslag och veckouppslag. Jag tycker även att det är roligt att följa mitt mående och använder mig utav en mood tracker där man varje dag fyller i hur man mår med antingen mönster eller färg. Sen brukar jag ha en sida som är ganska tom där jag kan skriva av mig om det är något jag går och tänker på. I början av boken har jag översikt för årets månader. En viktig sida är min grid cheat sheet. Det är en sida där jag ser hur man kan dela in för att få rätt storlek till mina rutsystem. T.ex. om jag behöver dela in sidan i 4 så kollar jag där hur många prickar det är för att alla rutorna ska bli lika stora. I slutet av boken har jag önskelista, presentlista till andra och en lista över filmer och serier jag vill se. De bästa sidorna i min bujo är sista sidan i varje månad som är en minnessida. Jag skriver ut små bilder och skriver text till så man lätt kan titta igenom boken och minnas tillbaka.

Vad är det bästa med bujo?

Det bästa med den är att jag kan förändra innehållet i den när jag vill och att jag får vara så kreativ som jag själv vill.

Har du några favoritpennor & block?

Jag använder bullet journal från Leuchtturm1917. Min första var med 80g papper vilket är ganska tunt och gör att färgen lätt syns igenom pappret. Nu har jag bytt till 120g papper så det inte syns igenom lika lätt. Mina favorit fineliners är sakura pigma micron för att det inte syns igenom, om man ritar över med tusch dras inte färgen ut och det torkar fort när man skrivit med de så det inte kladdar om man lägger handen där. Sedan gillar jag även Panduros egna twin brush-pennor för de är prisvärda och syns inte igenom när man ritar.

Var hittar du din inspiration?

Jag tittar mycket på youtube för att se olika stilar men även kunna lära mig mer och testa mig fram. Sen använder jag mig mycket av Pinterest där jag samlar bilderna i olika anslagstavlor. Då blir det lättare att komma på vilket tema man vill ha för månaden men även hur sidorna ska se ut.

Har du några tips på böcker eller forum på nätet, där en kan läsa mer eller dela med sig av sin bullet journaling?

Jag har lärt mig det mesta på youtube där det finns många olika kreatörer med helt egna stilar. Även ett bra sätt när man vill lära sig något nytt för att man kan pausa och spola tillbaka. Sen finns det även grupper på facebook för bullet journaling där man kan tipsa varandra och dela med sig av det men skapat.


Hoppas att du fått med dig konstinspiration, och direkt sätter igång med färgglada pennor och härliga block! Låt kreativiteten flöda!

Taggar: Konst, Text