
5 tips för att nå ut med din musik
Magisk, men full av gatekeepers - här listar KulturUngdom 5 sätt att undkomma svårigheterna i musikvärlden, och nå ut.
• Erfarenhet
Ingen förväntar sig att någon ska vara en fantastisk liveakt den första kvällen den står på en scen. Erfarenhet innebär att ha genomfört både bra och dåliga spelningar, men inte bli rädd för att fortsätta. Erfarenheten kommer även ge dig insikter i vem du är som artist, hur du är framför publik, vilka låtar som funkar vart, vad som är populärt och vad som ingen verkar gilla. Anmäl dig till musiktävlingar som Imagine Västra Götaland, UKM eller Livekarusellen för en chans att möta publik och skaffa just erfarenhet. Lokala barer och caféer kan även vara till stor hjälp genom open mic, open stage eller öppen scen- kvällar.
• Få ut ditt sound
När du känner dig redo kan ett släpp på digitala kanaler hjälpa dig att nå bredare massor. Internet har gjort musikbranschen mer tillgänglig vilket gör att musiker släpper musik i högre takt, och allt fler släpper sin musik. Detta gör även att antalet vägar in i den digitala musikmarknaden har blivit fler. Medan de klassiska sajterna Youtube och Soundcloud är helt gratis att använda kräver Spotify, Amazon och Itunes att du går via en så kallad digital distributör eller aggregator. De flesta är belagda med en avgift men de finns även de som är helt gratis. När du använder dig av gratis aggregatorer får du oftast inte behålla din royalty, alltså rätt till ersättning för antalet streams. Exempel på stora aggregatorer är DistroKid, Bandcamp, Amuse eller Ditto Music. Det finns många fler där ute med olika typer av upplägg så läs på innan du väljer.
När du har släppt din musik online kan du bli medlem på STIM om du är musikskapare eller SAMI om du är medmusiker på ett inspelat verk, eller båda två. Det är på dessa sidor som du registrerar dina låtar för att få ersättning för streamad musik.
Vänd dig gärna till oss på KulturUngdom om du har frågor om musikindustrin eller behöver söka k-pengar till ditt projekt. Missa inte heller KulturUngdom och N3 Kulturhus studioresidens där ett band får en professionell studiohelg med ljudtekniker, helt gratis.
• Utrustning
En svår gatekeeper inom musik kan vara kostnaden för utrustningen. Ibland lånar studieförbund ut instrument till de som vill starta ett band, och på gymnasieskolor med estetiska linjer finns garanterat ett instrumentförråd.
Vi kan tipsa om att KulturUngdom arrangerar en bygg-din-egen-pedal-workshop där du gör din bas eller gitarr-pedal från scratch. Ett sätt att spara in många tusenlappar på!
• Arrangera själv
Får du aldrig spelningarna eller är det torftigt med möjligheter i din stad? Det är inte ovanligt att kreativa får vara sina egna managers och skapa möjligheterna själva. Här behövs projektledning från din sida. Fråga på platser där du drömmer om att spela vad som krävs. Ska du ha andra akter? Ska det vara band som liknar dig eller skall evenemanget ha ett tema?
Glöm inte att k-pengar kan sökas för arrangemang av musikevent.
• Konsumera massor av musik!
För att veta vem du är musikaliskt, måste du även veta vem du inte är. Ett tips för att hitta inspirationen till din artistpersona, den nya låten eller nya axelplocket av akter till ditt event är att konsumera massor av musik - även den musik du inte tycker är bra. För kanske blir även det en inspiration.
Sammanfattningsvis
1. Skaffa erfarenhet genom att spela live - hitta publiken!
2. Få ut din musik på digitala kanaler - sök studioresidens!
3. Utrustning kan delas på eller byggas själv
4. Arrangera ditt egna event och attrahera en specifik publik
5. Inspireras av ditt musiklyssnande