Web
Analytics
Skip to main content

Möt producenten Klara Goliger

En helg i början av november hölls ett residens i N3 i Trollhättan där en kulturungdomare fick tillgång till en inspelningsstudio. Uppdraget var att producera en låt, hjälp av stöttning av en producent. Med residenset bakom oss bjuder nu Klara Goliger som producerade på en inblick i hur helgen gick och jobbet som producent.

Vi vill gärna veta lite mer hur ni producenter jobbar med de som kommer in i studion för första gången. Hur tänker en?
Jag försöker vara så lugn och öppen som jag kan. Det är viktigt att så tidigt som möjligt snacka igenom allas förväntningar inför inspelningen, vilka roller vi ska ta och hur vi kommunicerar, så att ingen känner sig missuppfattad. Jag försöker också alltid trycka på att det är okej att släppa kontrollen och våga göra fel - det är egentligen det viktigaste av allt, eftersom det är när vi vågar satsa och sluta vara perfekta som mänskligheten och känslan kommer fram ur musiken. Sen när alla känner att de är on the same page är det bara att köra på, all in!

Hur vet en som musiker när ett material är redo att börja spelas in?
Det är alltid bra att bolla med en producent eller andra utomstående som en litar på! Personligen gillar jag att ha spelat låtarna live några gånger, eller test-spelat dem för vänner, innan jag spelar in dem. När man spelar en låt live lär man känna den på ett annat sätt och det tror jag kan vara bra att ta med sig in i inspelningen. Det kan också vara bra att ha en ungefärlig skiss eller demo på hur en vill att produktionen ska låta, men det är också spännande att våga låta det vara öppet och skapa i stunden. Jag tror att det kan vara kul och nyttigt att testa på båda de tillvägagångssätten.

Vad tar du med dig från det här residenset med Lara?
Jag tar med mig massor av nya lärdomar. Jag och Lara proddade en av hennes låtar från scratch och jobbade mot referenslåtar som var helt nya för mig. De var väldigt moderna och elektroniska, och vi fick utforska hur vi skulle gå tillväga för att efterlikna deras sound och effekter, vilket var jättekul. Jag inspirerades också av hur Lara jobbade så rytmisk med sin sång och sina texter, hur låten fick ett sväng genom hennes sätt att sjunga. Det var en väldigt rolig process där vi proddade, spelade in och mixade en låt på en helg. Det var också kul att få jobba i studio N3 för första gången, den var mysig och hade verkligen alla tekniska/akustiska förutsättningar som krävdes för att skapa en grym produktion! 

Klara Goliger är även artist och går att lyssna på Spotify under samma namn.
Vill du höra hur det gick för artisten som fick residenset kan du kika på vårt instagram-inlägg från förra veckan!

Skulle du vilja prata med någon hur du ska komma vidare med musiken, få kontakt med rätt person i musikbranschen eller få info och tips nästa gång ett studioresidens släpps? Skicka ett mejl till musikkonsulent Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Taggar: Musik