Web
Analytics
Skip to main content

Träffa vår musikkonsulent

Hur är det att jobba på KulturUngdom? Under våren berättar några kollegor om vad de gör, varför de jobbar på KulturUngdom och hur de ser på utvecklingen inom just sin konstform. Idag möter ni vår musikkonsulent Robin Havbring som är en evig försvarare av DIY-kulturen och brinner för att stötta era lokala band, artister och spelställen.

"Gör ingen det åt dig så får och kan du faktiskt göra det själv."


Namn: Robin Havbring
Ålder: 31
Sysselsättning på KulturUngdom: Musikansvarig
Vad brinner du för? Livemusik, punk och DIY-kulturen
Hur länge har du jobbat på KulturUngdom?
I cirka 4 år


Hej Robin! Berätta mer om DIY - vad är det? 
Hela idén om DIY (Do It Yourself) genomsyrar det mesta jag gör, gör ingen det åt dig så får och kan du faktiskt göra det själv. Jag kommer från punk och DIY-scenen där jag under många år arrangerat spelningar och festivaler med mina vänner i bokningsgruppen Up The Punx. Jag har även varit med och hjälpt till hos andra bokare/arrangörer genom åren.

Jag har även studerat vid Kulturverkstan, en kulturprojektledarutbildning i Göteborg, vilket gav mig de verktyg jag behövde för att kunna jobba vidare professionellt. Jag har också en bakgrund inom K103 Göteborgs Studentradio där jag sände två program samt var ordförande.

Varför valde du att börja jobba på KulturUngdom?
Det kom ganska naturligt då jag gjorde min praktik hos KulturUngdom för cirka 4 år sedan tillsammans med Mattias Tell som numera driver Westside Music Sweden. Efter min praktik tog slut fick jag allt mer jobb och ansvar kring både små och stora projekt, allt från vårt europeiska nätverk EXCITE till det ovannämnda Westside Music Sweden. Detta ledde till slut till att jag tog över tjänsten som musikansvarig för 2 år sedan.

Vad gör en musikkonsulent? Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Det är en av sakerna jag gillar med jobbet, det är väldigt varierande från dag till dag. Musik är en väldigt levande konstform där ena dagen kan vara full med kontorsarbete och möten med allt från arrangörer, band, regionen eller andra samarbetspartners för att sedan bestå utav en helg på en festival tillsammans med regionala akter och där det även kikas in nya artister samt nätverkas med nya kontakter.

Några saker är ju såklart konstanta och dagen börjar alltid med att kika in inkorgen och se över sin to-do list för att se vad som behöver göras under dagen och kommande veckan. Att ta hand om K-penga-ansökningar som rör musiken är också en sak jag kikar på dagligen. Det kan handla om festivaler, spelningar, turnéer och videoinspelningar. Som sagt, den ena dagen är inte den andra lik.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är många fina minnen man samlat på sig under åren. Personligen skulle jag nog säga att få vara med runt med alla fantastisk band och artister som representerat oss och Västra Götaland på olika festivaler och platser runt om i världen har varit en ynnest, från Sydkorea till USA, Kanada och flertalet europeiska länder. Både via EXCITE men även Westside Music Sweden som nu står på egna ben.

Hur ser planerna ut framåt för musikområdet inom KulturUngdom? 
Just nu är det väldigt svårt att göra något live pga den rådande pandemin men vi håller på att planera för saker när det kommer lätta upp igen. Just nu får man vänta och se lite hur det hela utvecklar sig men fram tills dess så kommer vi fortsätta att ha vår digitala scen K-Stream tillsammans med våra vänner på QTECH. Sedan fortsätter även vårt samarbete med studio Nacksving samt våra andra samarbeten med olika arrangörer genom regionen. Programserien ”Vad Har Du i Påsen?” som har legat på is kommer även att återupptas.

Har du några kulturella karantäntips för medlemmar som är fast hemma i soffan?
Försöka stötta era lokala band, artister, spelställen, arrangörer och liknande så gott det går. Både ekonomiskt såväl som att finnas där för dem när det väl lättar upp igen. Ta del av det material som skapas digitalt, oavsett om det är en live stream, ett panelsamtal eller en intervju. Har ni planerade evenemang som ni inte kan utföra på grund av pandemin så försök först att tänka om istället för att ställa in! Hör av er till oss om ni behöver bolla idéer eller få hjälp med något speciellt, det är ju det vi är här för!


Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Jag ser fram emot att du kontaktar mig med dina idéer!
Vi jobbar för att stötta artister, band, arrangörer och festivaler i hela Västra Götaland, både ekonomiskt men även genom att synliggöra dem regionalt, nationellt och internationellt. Vad behöver du hjälp med för att komma vidare med din dröm? Tveka inte att kontakta oss!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. I 0737-02 98 68
Taggar: Musik