Web
Analytics
Skip to main content

Musikvideo: Beverly Kills - Amour Fou


Från och med idag så startar vi vår musikvideosatsning på KulturUngdom där vi vill visa upp ett gäng grymma musikvideos som våra medlemmar har släppt med stöd av K-pengar. Häng med!  

"Jag tror att rörlig bild kan förmedla känsla ytterligare. Om en bild säger mer än tusen ord så måste en musikvideo säga hur mycket som helst!"

I våras släpptes musikvideon till det drömska indiebandet Beverly Kills låt Amour Fou, som beviljats 10.000 kronor från K-pengar. Låten är den andra singeln ifrån deras kommande debutalbum Kaleido som släpps den 30 september, samma dag blir det konsert och releasefest på Oceanen i Göteborg. Såklart ville vi veta mer om den kommande plattan och musikvideon, så vi snackade lite med John och Alma från bandet. Intervjun tar ni del av här!

Beverly Kills - Amour Fou
Kategori: Musik
Kommun: Göteborg, Varberg
Beviljat belopp från K-pengar: 10.000 kronor

Hej John & Alma! Det är snart dags att släppa debutalbumet Kaleido, hur är känslorna inför släppet?
Alma - Goa! Debutalbum känns stort.
John - Det känns lite overkligt att låtarna som vi jobbat på under så lång tid, och spelat så länge live, ska få släppas lös. Lite nervöst är det ändå.

Er andra singel från albumet, Amour Fou kom med en tillhörande musikvideo som vi hyllar lite extra idag. Vad kan ni berätta om videon? Berätta lite om idéen, hur kom den till?
Alma - Jag och John snackade om att det skulle varit kul att göra ytterligare en video inför släppet, vi gjorde en video till den föregående singeln “The Getaway” nämligen. Det kändes där och då som att vi hade tid över att dra igång ännu ett projekt. Idéen för videon till Amour Fou är hämtad från låttexten, den handlar om obesvarad, överväldigande och lite galen kärlek.

Så jag skrev ned en pitch som jag skickade till Ib Cederfeldt, han hoppade på projektet och vi fortsatte att arbeta på storyn under ett par möten för att konkretisera vad det var som skulle förmedlas och hur det skulle lyftas fram rent visuellt. Grunden för originalidén fick vara densamma, men när den färdiga storyboarden stod klar hade ett och annat hunnit ändras. Det var frigörande att ha en ständigt pågående process där jag som regissör fick chans att pröva och bolla idéer och jag har en känsla av att det gynnade resultatet att få löpande inputs från bandet och Ib.

Det som stod klart efter några veckor av planering var att jag ville använda färger som symbolism för att förstärka scenerna. Scenerna, var centrerade runt ett kortspel, en artificiell havsbotten i studio, en sandstrand i Varberg, och en var en riktig undervattenscen. Att kärlek kan liknas vid ett spel är sedan gammalt, och att känna att en drunknar i sina egna känslor ibland… Ja, det är väl helt enkelt mänskligt. 


Hur gick tankarna när ni skulle ta fram konceptet kring det visuella i musikvideon?

Alma - Jag kan lätt snöa in mig på olika estetiker, just under denna tid låg 2000-talsmodet mig extra nära hjärtat. Jag och Linnéa Valestrand Köster brukar ofta skicka outfits och stilidéer mellan varandra. Jag tänkte att hade varit väldigt synd om dessa idéer aldrig skulle få gestaltas på riktigt så jag frågade helt enkelt Linnéa om hon ville hoppa på projektet. 

Är det viktigt att budskapet i era låtar kommer fram i era musikvideos?
Alma - Jag tycker att musikvideos egentligen kan vara vad som helst, det behöver inte vara en tydlig story och följa låttexten till punkt och pricka för att jag ska tycka att den är av bra kvalité. Men jag tror att rörlig bild kan förmedla känsla ytterligare. Om en bild säger mer än tusen ord så måste en musikvideo säga hur mycket som helst!

Behöver låtar ha musikvideos 2022? Har musikvideon spelat ut sin roll? Vad är er uppfattning kring det?
Alma - Det är absolut inte ett måste! Men musik och video fungerar väldigt bra ihop för att förmedla en vision, det kontextualiserar. Jag menar, släpper en artist en singel som kommer med en tillhörande musikvideo så är det givet att jag upplever låten genom att titta på videon först istället för vice versa. Det ger en fördjupad bild av vad artisten vill förmedla. Musikvideon har enligt mig alltid varit en vägvisare för den estetik och stil som fanns under tiden den skapades i. Superspännande, då musikvideos är hyperkänsliga för trender och dess skiftningar.

John - Låtar behöver absolut inte ha musikvideor, men som uppvuxen med MTV och ZTV har jag en inpräntad idé om att en musikvideo ger låten ytterligare dimensioner. Man pratar mycket om att rörligt content är bra och lätt att marknadsföra, och det är både sant och en bra poäng, men det är inte alls incitamentet bakom någon av de fyra musikvideorna vi haft. Det har grundat sig i att Alma har kommit med en alldeles för bra idé för att inte göra dem. 

Om man har en bra idé för en musikvideo som passar till en låt man har, så finns det inga nackdelar alls med att genomföra den. Att göra en musikvideo för musikvideons skull är däremot utspelad - ett singelsläpp är inte alls bärande av en musikvideo i ryggen. Men har musikvideon en poäng, så kan den vara livsviktig. Se bara på Sports med Viagra Boys. Rolig låt, roligare musikvideo. Ännu roligare när de införlivar musikvideon i realtid på P3 Guld

Vad är er relation till KulturUngdom och hur har föreningen stöttat er genom åren?
Alma - Tack vare KulturUngdom har vi kunnat genomföra två tidigare musikvideoproduktioner, för låtarna “In This Dim Light” och “Divine”.

John - KulturUngdom har dessutom gjort det möjligt för oss att hålla i visningar av musikvideor, något som både vi har uppskattat att få göra och besökare har uppskattat att få ta del av.

John & Alma har satt ihop en go lista med sina favoritmusikvideos exklusivt för er. Missa inte!

Har ni några tips till andra musiker gärna vill göra egna musikvideos och inte vet vart de ska vända sig för tips och stöd?
Alma - Låt fantasin flöda. Var inte för självkritisk till en början, allt kommer från en första idé. Skriv ned allt du tänker, det som först känns banalt kanske är helt rätt i slutändan. Ställ dig själv frågan, vad vill du göra? Vad vill du förmedla? Vad behöver jag för att genomföra det?

Mitt bästa tips är att kolla runt i din vänskapskrets, finns det någon du känner som filmar? Eller kolla på andra band och artisters musikvideos för inspiration, men studera kanske först och främst eftertexterna om du gillar det du ser. Där kan du se vem som har filmat, vem som stått för regi, ljus, smink och scenografi. Hör av dig till personerna som du vill jobba med och skapa ett team runt produktionen. Helt enkelt, skicka din pitch och fråga om de hade varit intresserade att vara med. Fråga vad de behöver för att kunna bidra och gå vidare i processen.

Min upplevelse är att det inte finns en tydlig karta att följa då vartenda projekt skiljer sig åt. Men det finns en sak jag har tagit med mig och det är att inte vara rädd för att höra av mig till folk. Det finns kompetens och möjligheter överallt! Om du är personen som styr i projektet är det viktigt att ha struktur, håll din budget, håll i din vision och var väl förberedd. Film tar också så mycket längre tid än vad man tror, 3,5 minuters video kan ta upp till 3-4 dagar att filma även om det görs i äkta DIY-anda. Planering, struktur och kommunikation är din bästa vän!

Hur önskar ni att Kaleido tas emot av lyssnarna?
John - Med ett öppet sinne. I och med att skivan är en reflektion av alla våra sidor som band finns det både mer lättsmält indiepop och energiska, utmanande postpunk-låtar. Hittills har våra lyssnare verkat uppskatta den dualitet vi har, och vi hoppas att även Kaleido går samma öde till mötes. 

Vad kan vi förvänta oss av er under resten av 2022? 
John - Om jag känner oss rätt kommer vi dyka rakt in i replokalen och fortsätta skriva nytt material så fort vi inte är ute och spelar. 

Kan vi se er spela live någonstans i närtid? - Oceanen den 30 september? Fler spelningar på ingång?
John - Förutom Oceanen går det också att se oss på Hus 7 i Stockholm den 8:e oktober! Är man på resande fot så spelar vi även på Reeperbahn-festivalen 22 september. Sen finns det gott om planer bakom kulisserna!  

Avslutningsvis, hur firar ni släppet av albumet?
Alma - Genom att sätta en stor fet punkt på de senaste åren. Kanske börja skriva på en ny låt och en ny musikvideo, vem vet!


Följ Beverly Kills på: Facebook - Instagram - Youtube - Bandcamp - Spotify


K-pengar är ett regionalt kulturstöd för dig mellan 13 och 30 år som bor i Västra Götaland. Varje år har vi en pott på 1,5 miljoner kronor som vi fördelar ut från början av januari tills det tar slut. Pengarna kan användas till konstutställningar, bokutgivningar, konserter eller andra projekt inom vilken konstform som helst. Så vad väntar du på? Läs igenom kriteriernaregistrera dig som medlem, och påbörja din ansökan med en gång! 

Taggar: Musikvideo, Musik