Web
Analytics
Skip to main content

Veckans K-peng: Capoeira Reversao Camp

I Veckans K-peng lyfter vi ett kulturprojekt som ansökt och fått beviljat pengar till sitt projekt i höst. Den här veckan pratar vi med med Anna Malmer som den 18-20 oktober arrangerar det första Capoeira Reversao campet i Sverige på Tyrolens fritidsgård i Tynnered.

Hej Anna! Hur kommer det sig att du anordnar festival för den brasilianska konstformen capoeira mitt i den dystra hösten i Göteborg? 
Hej KulturUngdom! Jag och min medarrangör Eduardo Manoel anser att det behövs mer kultur, liv och rörelse även mitt i höstmörkret. Vi vill få fler att upptäcka Capoeira och den rika kultur den innehåller. Jag upptäckte själv nyligen Capoeira och insåg att det är få som känner till vad det är. Vi tror att en festival kan locka fler personer till att börja träna med oss!

Vad kan den som besöker lägret vänta sig och vilka kan delta under helgen?
Den som besöker lägret kan förvänta sig att svettas, äta, lära sig nya saker och träffa nya kompisar! Vi kommer att äta tillsammans, ta workshops i capoeira, spela musik och dansa tillsammans. Capoeira innehåller ju alla dessa element. Vem som helst kan delta! Det krävs inga förkunskaper så alla från nybörjare till etablerade capoeiristas är välkomna!

Vi har läst att ni även kommer att arrangera något som kallas för “Roda”, vad är det?
Roda är den ring där capoeira utövas och går ut på att två capoeristas spelar mot varandra medan övriga deltagare sjunger och spelar instrument samt klappar i händerna i takt med musiken. I en roda får vi se instrument som birimbao och atabaque, vi får sjunga mer i olika låtar och titta på eller delta i spelet! Erfarna och nybörjare kan vara med och det kommer bjudas på mycket häftiga akrobatiska moves. Vi kommer att ha två stycker Roda, en på Tyrolens fritidsgård under fredagskvällen och en "Roda de Rua" på Frölunda Torg så att ännu fler kan se oss!

Vad är din relation till KulturUngdom och hur har föreningen stöttat dig genom åren?
Jag har fått massvis av stöttning av KulturUngdom för olika projekt! Jag är dansare och aktiv inom hiphopkulturen och har därför med hjälp av KulturUngdom kunnat göra olika kultur-events och kulturella utbyten som har bidragit till min egen utveckling som arrangör och dansare. KulturUngdom har alltid varit behjälpliga med att svara på frågor. Jag har bland annat deltagit i projekt som KulturUngdom stöttat som har inneburit att ta en ungdomsgrupp till Amsterdam för att uppträda på en kulturfestival där.

Vad ska pengarna från KulturUngdom gå till?
Pengarna från KulturUngdom skall gå till att kunna anlita en instruktör (mestre) från Holland som kommer att lära ut Capoeira. Han har stor erfarenhet och kan lära ut inom alla delar inom Capoeira. Han kommer dessutom ta med sig sina elever som kommer att bo här under helgen. Vi kommer dessutom använda pengarna till mat så att vi under festivalen kan erbjuda brasiliansk mat!

Har du några tips till andra som gärna vill göra egna kulturprojekt och inte vet vart de ska vända sig för tips och stöd?
Våga fråga! Fråga kompisar eller bekanta som genomför projekt eller de som arbetar på KulturUngdom för att gå från idé till verklighet. Ibland är det enklare än man tror och vi som sysslar med kultur behöver stötta varandra.

Välkomna till Tyrolens fritididsgård den 18-20 oktober 2019 för att lära dig mer om capoeria från en internationellt känd grupp baserad i Holland: Capoeira Reversao. Helgen kommer att bestå av workshops på nybörjarnivå till avancerad nivå, roda de capoeria samt grillfest med chans att lära känna fler capoeiristas.

 

Anmäl er senaste den 13 oktober till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Arrangeras av Estagiario Dudu med hjälp av ledare Mestre Macumba

Läs mer på deras Facebook-event. 

K-pengar är ett regionalt kulturstöd för dig mellan 13 och 30 år som bor i Västra Götaland. På grund av rekordstort söktryck är pengarna nu slut för 2019. Ansökningen öppnar åter i januari 2020. Välkommen då. 

Foto:  Tony Hulthén 

Taggar: K-pengar, Scenkonst