Web
Analytics
Skip to main content

Scenkonst i karantän

Den 27 mars var det teaterns dag och vi kunde se flera inlägg kring teaterns vikt och hur vi längtar efter tiden när vi återigen kan öppna salongerna. 

Scenkonst brukar beskrivas som något performativt som sker live, inför en livepublik. Men då detta inte är möjligt får vi ta del av scenkonsten på ett nytt sätt, och nej det blir inte mindre scenkonst för det. Många scenkonstarenor har öppnat upp och visar sina föreställningar online. Här tipsar vår scenkonstkonsulent Matilda om några av dem:


→ Schaubuehne 
Det legendariska teatern Schaubühne som teaterälskare vallfärdar till Berlin för, öppnar upp varje kväll för digitala visningar av deras verk. Så bänka er någon gång mellan 18.30 till midnatt för att ta del av fantastiskt bra tysk teater. Innan föreställningarna, vid 18.00, sänder skådespelare hälsningar från isolationen med läsningar, korta improvisationer, dikter, sånger med mera. En av mina favorit uppsättningar Hamlet går den 1 april. 

Till spelplanen: https://www.schaubuehne.de/de/seiten/online-spielplan.html

Engelsk artikel: https://www.timeout.com/news/the-worlds-coolest-theatre-is-streaming-a-play-every-night-for-free-032320?fbclid=IwAR2uZ0PfX9OCMHvlyW2SWaerqTLp_HwPpSuen0J77YuvqPZHEo_AbgSmlTo

Foto: Arno Declair


→ 
Folkteatern - Urgent Drama / Fjärde Scenen 
Folkteatern har sedan en tid tillbaka drivit  Fjärde Scenen, en digital scen där filmad scenkonst har presenteras. Med anledning av covid-19 har nu Folkteatern satsat på Urgent Drama, där de bett dramatiker från hela världen att reflektera över den rådande situationen. 

- Vi kan inte just nu spela på våra scener, men vi kan fortfarande göra teater. Jag vill bryta rädslan och apatin som uppstår när hela världen är satt i kris. Teatern har aldrig varit viktigare. Genom att skapa ett projekt som ger röst åt internationella konstnärer med förmåga att spegla vad som händer och sker runt omkring dem, kan vi kanske få fler perspektiv i den här situationen, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare på Folkteatern.

Tills dess att Urgent drama är klart för att ta del av, kan en kolla in de andra satsningarna på Fjärde Scenen. https://www.folkteatern.se/evenemang/urgent-drama


→ Angereds Teater 
Angered Teater släpper sin föreställning “I en särskilt utsatt situation” i podd format.

“I föreställningen I en särskilt utsatt situation riktar Angereds Teater blicken mot samtycke och gränser och varför det är så svårt att förstå när någon vill eller inte. Med utgångspunkt i ett verkligt rättsfall vill föreställningen väcka engagemang och skapa diskussion om sexuella gränser, normer och förväntningar på unga människor idag utifrån rådande könsnormer och samhällsklimat.” 

http://www.angeredsteater.se/f%C3%B6rest%C3%A4llningar/i-en-s%C3%A4rskilt-utsatt-situation-podden-42554319

→ Kulturhuset Stadsteatern Stockholm 
Ta del av både nyproducerat material som tidigare föreställningar, då Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har lagt om flera premiärer till digitala. https://kulturhusetstadsteatern.se/Play/

→ UngaKlara 
Unga Klara är känd för sin kvalitativa scenkonst för unga. De har öppnat upp en on demand tjänst och där en bland annat kan ta del av favoriter som “Girls will make you blush” och föreställningen  “X”.   
https://www.ungaklara.se/unga-klara-on-demand

Givetvis finns det ännu mer… Vilken är din favorit? Maila gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta om just din favorit.  

Taggar: Scenkonst