Web
Analytics

Veckans scenkonstnär - Emelie Edén

En scenkonstnär kan göra så många olika saker! Idag får ni möta Emelie Edén som sysslar med lajv i Borås. I Veckans scenkonstnär så vill vi ge er ett urval av vad unga scenkonstnärer i vår region gör och låta dem inspirera er till att själva skapa, utföra och arrangera scenkonst. För att scenkonst kan vara en plats för alla att vara sig själva. En plats att göra det som är känns kul och viktigt för just dig!

Mitt namn är Emelie Edén och jag är bosatt i Borås Stad, men verksam i min scenkonstform "lajv" i hela Sverige. Vad är då lajv? Lajv är en slags improvisationsteater utan publik, där alla medverkande får spela huvudrollen i sin egen story.Det kan innebära allt från att man är i moderna byggnader och lever i en postapokalyptisk värld, går på en modern skola eller är i ett fängelse, till att man är ute i skog och mark för att vara en del av medeltiden, en fantasyvärld eller på en krigsfront. 

Jag har själv varit i hobbyn i 15 år och innan dess rollspelade jag en hel del, så det gick helt enkelt från att spela en karaktär på bordet till att börja sy och helt enkelt skapa karaktären utifrån mig själv! Det är en fantastisk möjlighet till att utmana sig själv och andra och kanske få pröva på situationer man annars inte står inför i sitt vardagsliv. Det är också oerhört kreativt, med att sy kläder, fixa rekvisita, sminka sig, klä upp sig och helt enkelt få spela teater! 

Jag älskar att vara en del av skapandet av lajv själv och nu för tiden så arrangerar jag mer lajv än åker på dem för egen del. Detta då jag anser att jag borde föra hobbyn vidare in i nya generationer men också för att det driver mig inom min hobby att få se andra ha roligt och utvecklas in lajv världen! Lajv jag är med och arrangerar är bland annat: Morgondagens gryning, Projekt Midgård och Rovinda, sen har jag egna projekt som fortfarande är i startgroparna och ska få väckas upp efter pandemin. 

När man arrangerar lajv är det mycket att tänka på, allt från uppbyggnad av världen, till hur det ska funka praktiskt på plats, men även småsaker som vem som ska finnas tillgänglig, vem som har sjukvårdsansvar och vem som ska tömma bajamajorna. Det är tufft, men roligt och jag säger som de allra flesta arrangörer: "Det är kul med lajv". 

Nedan finns lite smått och gott från lite roller som jag håller kär och haft roligt med genom mina lajvar-år. Jag skulle också vilja passa på att tipsa om att läsa vidare om lajv på https://sverok.se/ och https://dimvandrarna.wixsite.com/start

Spöke till fantasylajvet Morgondagens Gryning

Spöke till fantasylajvet Morgondagens Gryning

Tylwir i fantasylajvet

Tylwir i fantasylajvet "Projekt Lazarus"

Alkemist Pa Projekt Lazarus

Alkemist Pa Projekt Lazarus

Legoknekt på ett av de första fantasylajven jag åkte på

Legoknekt på ett av de första fantasylajven jag åkte på "Tysta röster"

Drow Till Projekt Lazarus

Drow Till Projekt Lazarus

Vampyr till vtm-lajvet Gravhamn

Vampyr till vtm-lajvet Gravhamn

Husalf till ett Harry Potter inspirerat lajv

Husalf till ett Harry Potter inspirerat lajv "Bifrost"

Hessbrännare på minilajvet “Four weddings and a funeral” i kampanjen Krigshjärta (8.1)

Hessbrännare på minilajvet “Four weddings and a funeral” i kampanjen Krigshjärta (8.1)

Tjuv till witcher/dragon age- inspirerat lajv

Tjuv till witcher/dragon age- inspirerat lajv " Hökar och vänner", minilajv i Grågripen-kampanjen.

Valkyria till percy jackson-inspirerade lajvet

Valkyria till percy jackson-inspirerade lajvet "Projekt Midgård"

Pirat till piratlajvet Havshunger

Pirat till piratlajvet Havshunger

Pirat till piratlajvet Tundlaheim

Pirat till piratlajvet Tundlaheim