Web
Analytics
Skip to main content

Veckans scenkonstnär - Mikaela Alburg

En scenkonstnär kan göra så många olika saker! Idag får ni möta Mikaela Alburg som är initiativtagare och producent för Musikalen om Frigga. I Veckans scenkonstnär så vill vi ge er ett urval av vad unga scenkonstnärer i vår region gör och låta dem inspirera er till att själva skapa, utföra och arrangera scenkonst. För att scenkonst kan vara en plats för alla att vara sig själva. En plats att göra det som är känns kul och viktigt för just dig!

Jag heter Mikaela Alburg och är initiativtagare och producent för Musikalen om Frigga. Jag driver det göteborgsbaserade konstkollektivet Septemberteatern som tillsammans med tre fria teater- och scenkonstgrupper, samt inbjudna kulturutövare i Göteborg, samarbetar kring projektet. Vi vill bjuda in till denna nyskrivna musikal om Frigga Carlberg och rörelsen för kvinnlig rösträtt! I samband med Göteborg 400 år och 100-årsjubiléet för kvinnlig rösträtt vill vi genom musik, dans och teater berätta om göteborgskvinnorna som trampade de stigar som blev våra vägar, trots motgångar och svikande politiker. En historia fylld med kämparglöd och systerskap, kollektiva strider och personliga livsöden. Musikalen om Frigga bjuder in till att minnas tillsammans, att fira rösträttsjubiléet och att reflektera över vår egen samtid och framtida utveckling. 

Vi fyra frigrupper har en bakgrund inom scenkonst på olika sätt och producerar egna föreställningar med feministiska och normkritiska förtecken. Vi håller på med scenkonst dels för att uttrycka oss, möta och beröra vår publik men också för att lyfta ämnen och problem som vi genom kulturens kraft vill att människor ska höra och tänka kring. Samtliga inblandade i projektet har ingången att vi genom scenkonst både kan underhålla och utbilda, och att det är en viktig anledning till varför vi älskar det vi gör och tycker att kultur och scenkonst har en självklar plats i ett demokratiskt samhälle. 

Jag har älskat sång, dans och teater i hela mitt liv. Samtidigt har jag alltid haft ett brinnande intresse för samhällsfrågor och velat jobba för att förändra problematiska strukturer och orättvisor. Att använda musikens, dansens och dramatikens kraft för att nå ut till andra människor har för mig varit drivkraften, både i min strävan efter att jobba med scenkonst, men också mitt driv när jag skapar och är kreativ.

Här vill jag visa material från musikalens Instagramkonto där vi publicerar fakta och kuriosa om rösträttsrörelsen, samt inblickar i vår rep-process. Välkomna att följa Musikalen om Frigga på Instagram för att se mer! @musikalenomfrigga. På hemsidan finns mer information om projektet: www.musikalenomfrigga.se 

Välkomna att fira rösträttsjubiléet och Göteborg 400 år med oss i September 2021!

Varma hälsningar från Mikaela och Musikalen om Frigga!

 

 

Taggar: Scenkonst