Web
Analytics
Skip to main content

Träffa vår scenkonstkonsulent

Hur är det att jobba på KulturUngdom? Under våren berättar några kollegor om vad de gör, varför de jobbar på KulturUngdom och hur de ser på utvecklingen inom just sin konstform. Först ut är vår vikarierande scenkonstkonsulent Ida Görsch, som brinner för att scenkonst ska vara tillgänglig för alla som vill delta för att vi ska få se och höra historier från olika perspektiv och dessutom är helt galen i blommor.

"Det bästa med mitt jobb är att få hjälpa unga människor att göra sånt det brinner för och mår bra av. Att få ta del av deras berättelser och se deras perspektiv bli till scenkonst av olika slag. Det är magiskt!"


Namn: Ida Görsch
Ålder: 44
Sysselsättning på KulturUngdom: Jag vikarierar för den ordinarie scenkonstkonsulenten Matilda under ett år och började i augusti 2020.
Vad brinner du för? Att scenkonst ska vara tillgänglig för alla som vill delta för att vi ska få se och höra historier från olika perspektiv.


Berätta om din bakgrund
Jag är uppvuxen i Enköping, en liten stad i Uppland, och flyttade till Göteborg för tjugo år sedan. Jag är utbildad i musik, teater och dans på Balettakademien och Högskolan för Scen och Musik. Jag har alltid drivit egna projekt inom musik och teater: drivit skivbolag, komponerat musik, skrivit manus, regisserat och koreograferat och gjort egna föreställningar och turnerat med dem. Jag älskar att arbeta med improvisation och är inte särskilt förtjust i att följa noter och att säga precis det som står skrivet i manus.

Jag tycker om att jobba regionalt och göra kultur tillgängligt på olika sätt för så många som möjligt. Har arbetat på flera regionoperor i Norge och även för regionteater Blekinge Kronoberg. Jag älskar att undervisa och har jobbat som lärare på Högskolan för scen och musik, på kulturskolan och som workshopledare i musik, teater, komposition och kreativt skrivande.

Jag är galen i blommor och växter och drömmer om att ha ett hus med en stor trädgård. Massor av pioner, rosor av olika slag och stora hav av lavendel.. och en stor höstrabatt med orimligt många astrar. Men jag har fått nöja mig med en balkong som är full med pelargoner i olika färger och som klarar sig bra på egen hand om jag inte är hemma och har tid att pyssla med dem.

Varför valde du att börja jobba på KulturUngdom?
Jag är uppvuxen i en liten stad där det inte fanns så många som höll på med musik och teater, som var det jag ville göra hela dagarna. Jag hade turen att träffa ett antal människor som på olika sätt stöttade mina egna projekt eller drog in mig i spännande samarbeten.  De såg mig och min lust att skapa och hjälpte mig att hitta sätt att få göra det. För mig är det drivkraften till att jobba på KulturUngdom: Att kunna vara en sådan person och ge tillbaka till unga människor med nya drömmar och önskningar. 

Vad gör en scenkonstkonsulent?
En scenkonstkonsulent på KulturUngdom jobbar med att hjälpa unga att få arrangera, ta del av och skapa scenkonst. En vanlig dag på jobbet kan jag prata med några som vill söka K-pengar för att få ordning på saker de tycker är lite krångliga. Sen kanske jag har möte med en förening/ett projekt som vi samarbetar med och får uppgifter att lösa. Exempelvis kanske jag kollar upp spelplatser runt om i regionen som skulle fungera bra för de att spela på. Eller jag kanske skriver en artikel till vår hemsida för att marknadsföra projektet. Eller jag kanske ringer till olika spännande scenkonstnärer för att kolla om de vill och kan vara med och hålla i en workshop. Det är ganska mycket administration också. Rapporter som ska skickas in om statistik, K-pengar som ska handläggas, budget som ska hållas ordning på. Sen kanske det ringer någon som är sugen på att göra en grej i en kommun och undrar om jag vet hur hen ska göra verklighet av det. Vi pratar en massa och bollar idéer. En bra dag på jobbet är kontorshunden där och jag kan gosa med den mellan varven för att hålla mig på gott humör och så tar jag en massa vändor till köket för att träffa min kollegor och småprata och få fiffiga råd om hur jag ska lösa sånt jag tycker är svårt.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är att få hjälpa unga människor att göra sånt det brinner för och mår bra av. Att få ta del av deras berättelser och se deras perspektiv bli till scenkonst av olika slag. Det är magiskt! Ett fint minne var att ta del av dansgruppen SpinnUngas visning i ett samarbetsprojekt inom koreografi. Trots att Corona gjort att de inte kunnat arbeta tillsammans på dansgolvet hade deltagarna utifrån sin egen personliga konstnärliga idé skapat och lärt ut koreografier. Det var fantastiskt intressant och så otroligt många olika ingångar i arbetet med koreografi. En otroligt inspirerande dag på jobbet!

Hur ser planerna ut framåt för scenkonstområdet inom KulturUngdom? 
Just nu arbetar vi exempelvis med blicken vänt mot tillgänglig inkluderande scenkonst. Vi samarbetar med olika grupper och utövare som har inkluderande scenkonst som fokus. Tillsammans med dem skapar vi möjligheter för deltagarna att komma vidare i sin egen konstnärliga process. Vi skapar också möjligheter att lyfta frågan om vilka som får ta plats på våra scener och hur vi ska kunna låta fler människor och fler berättelser få komma fram och bli synliga.

Har du några kulturella karantäntips för medlemmar som är fast hemma i soffan?
Alltså… mitt tips är att inte bli fast hemma i soffan. Gör nått som gör dig glad och ger dig energi istället. Nått som är kreativt,  som ger sig stimulans. Baka en kaka och fyll hela ditt hem med en härlig doft av nybakat. Kolla på våra lektioner med Emelie Sterner och prova på performance på egen hand. Rita en teckning om dagen om ditt liv som en dagbok. Ta en gratis dansklass online. Läs en biografi om en person du är nyfiken på. Gör något kul utan att resultatet spelar någon roll. Bara något kul. Nått du har lust med. Jag kallar det för att ha en ”artist date”. Det är hämtat från boken The artists Way av Julia Cameron. En bok för kreativa personer som behöver en liten spark i röven för att komma igång. Den är min husgud. Jag läser den så fort jag blir passiv och deppig och tror att jag aldrig ska få göra något kul med i hela mitt liv. Den tar mig upp ur soffan. 

Men om jag har lust att hänga i Tv-soffan så är mitt tips att titta på Den tunna blå linjen. Årets bästa serie om ni frågar mig!


Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Jag ser fram emot att du kontaktar mig med dina idéer!
Vi finns här för dig som är vill arrangera, för dig som vill dansa, spela teater, regissera, lajva, hålla på med cirkus eller performance. Eller för dig som  är allmänt intresserad av olika typer av konst och kultur.

Vi hörs.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. I 0760 256145
Taggar: Scenkonst