Web
Analytics
Skip to main content

Vi framtidsspanar på Scenkonstbiennalen

Vår scenkonstkonsulent Matilda Klamas är på väg till Scenkonstbiennalen i Västerås för att leda ett seminarium om nästa generations scenkonst – ett samtal och en framtidsspaning om tillväxten av fri scenkonst. Är du på plats på biennalen så kom gärna och ta del av samtalet som äger rum klockan 15-16 torsdag den 9 juni. 

Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och vänder sig till både allmänhet och bransch. Under en vecka i maj vartannat år visas det bästa från Sveriges scener upp inom teater, musikteater, dans och cirkus. Det är en arena för alla genrer inom scenkonsten och en mötesplats för scenkonstnärer från hela landet, men också med många utländska gäster. 

Mer om samtalet
Den fria scenkonsten har länge ansetts vara en plats där nya idéer växer fram, gäller detta fortfarande och vilka trender ser vi? Samtidigt är de som får verksamhetsstöd sedan länge etablerade. Finns det en risk att vi missar en generation unga scenkonstnärer? Hur kommer den nya generationens konstellationer eller avsaknaden av dem vara med och forma scenkonst-Sverige?

Hur är det att som ung driva en frigrupp eller starta ett kompani? Vilka förutsättningar finns och vilka saknas? Höga trösklar och svårt att få långsiktiga stöd är vardag. Men hur påverkar det vilken scenkonst som spelas och vilka idéer som får bäring?

Samtalet arrangeras av KulturUngdom.

Medverkande:
Annelie Horáková, Regissör, Revet Scenkonst
Nadja Hjorton, Konstnärlig chef teater, Regionteater Väst
Moa Lund, dansare och koreograf, Kompani Catapult
Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef på Statens kulturråd
Moderator: Matilda Klamas, Scenkonstkonsulent, KulturUngdom

Foto: Västmanlands Teater


Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och vänder sig till både allmänhet och bransch. Under en vecka i maj vartannat år visas det bästa från Sveriges scener upp inom teater, musikteater, dans och cirkus. Det är en arena för alla genrer inom scenkonsten och en mötesplats för scenkonstnärer från hela landet, men också med många utländska gäster. Eventet arrangeras av Scensverige och en utvald värdteater i staden där biennalen genomförs. Föreställningarna väljs ut av en kompetent urvalskommitté. Scenkonstbiennalen innefattar även föreställningar från värdorganisationens samt internationella gästspel. Dessutom erbjuds ett hundratal seminarier, workshops, samtal, debatter, årsmöten, styrelsemöten – och inte minst festligheter.

Taggar: Scenkonst