Web
Analytics
Skip to main content

Färgsprakande scenkonstfestival till Göteborg

För sjunde året i rad, bjuder Gothenburg Fringe på banbrytande föreställningar i några av Göteborgs mest intressanta och okonventionella spelplatser. Med rötter från 1940-talets Edinburgh bjuder festivalen in till färgsprakande och intensiv performancekonst där du minst anar det. 2022 kommer bli det år som hittills bjuder på flest artister och en stor variation i konstformer och uttryck. 

Den 7 september sätter programmet igång på Kulturhuset Kviberg och den 11 september avslutas det hela med prisutdelning och fest på Oceanen vid Stigbergstorget. Gothenburg Fringe Festival har funnits sedan 2016, men har sina rötter från 1947 i Edinburgh. Under festivalen i Göteborg kommer över 150 framträdanden huseras i 19 olika lokaler runt om i staden. Årets samling artister beskrivs som deras mest spännande hittills.

Vår scenkonstkonsulent Mattilda har satt ihop en lista med lite tips inför vad ni inte få missa under festivalen:


Yellow - We're Halfway There
Teater Trixter den 10:e och 11:e SeptemberYellow Jacket Collective grundades i början av 2021 av dansarna Rannhvi Mebius Jormin och Amélie Roch som även är medlem hos oss på KulturUngdom. De två dansarna bor i Göteborg respektive Strasbourg och därför har kollektivet sin bas mellan Sverige och Frankrike. Yellow - We’re Halfway There är en dansföreställning om mänsklighet, sårbarhet och vänskap, med färgen gul som en röd tråd.  År 2019 vann de Koreografi Konkurrencen i Köpenhamn (en tävling för unga uppkommande koreografer). Ett år senare föddes idén om ett gemensamt konstnärskollektiv. Dansduon arbetar med en koreografiserie i fyra delar på temat färger där gul, blå, grön och röd är utgångspunkt för respektive verk i serien. Genom färgtemat vill kollektivet uppmuntra till kreativitet och dansglädje med visionen att vidga danskonstens spridning i samhället!

Läs mer hos Fringe


ilYoung - Before this / Sometimes, not always Atalante samt Workshop
Atalante 9:e och 10:e septemberilYoung presenterar under festivalen två nya nutida dansverk; Before this samt Sometimes, not always. ilYoung är ilDances projektbaserade professionella juniordanskompani. Fokuset ligger särskilt på att erbjuda yrkeserfarenhet inom nutida dans, produktion och framträdande, med kontinuerligt mentorskap. ildances driver även Dance compass som vi samarbetat med på KulturUngdom i ett digitalt scenkonstprojekt.

Before this av Lee Brummer och ilYoung 2022 är inspirerat av olika individers berättelser – om förlust, triumf, kärlek, krig, mod, livshändelser och upplevelser som, när de kombineras, alla bildar en mosaik av våra personliga liv och samhället som helhet.

Sometimes, not always av Israel Aloni ilYoung reflekterar över gränser som koncept och strävar efter att utöka det som anses vara en del av en huWoman* varelse och påverka vårt sätta att interagera med världen. *HuWOman är en textuell anpassning som Aloni uppfann för att placera kvinnan i definitionen av människan och undergräva den patriarkala maktdynamiken som fortfarande kvarstår i våra samhällen.

Läs mer hos Fringe

Ildance anordnar även en workshop i Gaga/people på Världskulturmuseet den 10:e samt 11:e september. Gaga är ett rörelsespråk som utvecklats i Batshevas dansstudios över det senaste årtiondet av Ohad Naharin, Batshevas sedan länge konstnärliga ledare. Gaga erbjuder ett nytt sätt att nå djupare kunskap och förståelse för sig själv via kroppen och dess rörelse.


Tova Ekenberg - This is not the end Frilagret
9:e och 10:e september

Tova Eli Ekenberg är verksam som skådespelare, performancekonstnär och leder en teatergrupp på Aftonstjärnan och har tidigare rapporterat för KulturUngdoms räkning på Scenkonstbiennalen i Västerås.  

Föreställningen This is not the end tar med dig på en absurd lek i ångest, moral och kamplust. Med upcyklad text, skumma karaktärer och någon videoprojektion tar vi oss djupare i klimatångesten. Lovar inte att det blir bättre, däremot lovas inslag av technodans.

Läs mer hos Fringe


Här kommer ytterligare tre tips från Fringe som vi tycker verkar vara lite extra spännande att se:

Taggar: Scenkonst