Web
Analytics
Skip to main content

Scenkonstguiden är tillbaka

Efter några år i vila är den fria plattformen Scenkonstguiden tillbaka för att bevaka scenkonsten och söker nu personer som vill vara med och fylla plattformen.

Scenkonstguiden drevs mellan år 2014-2019 av frigruppen Teater Nu med ett innehåll bestående av recensioner, artiklar och guider över scenkonstutbudet i Göteborg. Vi på KulturUngdom var med från starten och stöttade projektet och även i nylanseringen har vi stöttat upp med K-pengar.

Scenkonstguiden nylanseras 15 september och kommer innehålla recensioner, reportage och ett kalendarium över scenkonsthändelser. Bevakningen kommer till en början täcka Göteborgsområdet, med förhoppningen om att senare kunna växa. De tidigare initiativtagarna i gruppen Teater Nu lämnar därmed över stafettpinnen till kulturprojektledarna Linda Brelin och Märta Jungerfelt som blir guidens nya redaktion.

– Vi tycker det rapporteras och diskuteras alldeles för lite om scenkonst. Det förstärker bilden av att scenkonsten bara är ett trevligt särintresse eller trevligt fredagsnöje. Vi drivs av en utopisk tanke att det ska bli ändring på det. Det är lite skräckinjagande förstås att vi lever och verkar i den här ankdammen och nu ska komma här och tycka massa saker också. Samtidigt är det också såna frågor vi är intresserade av; vem får tycka till om scenkonst? Vem är scenkritiken till för? Vi ser fram emot att utforska frågor som dessa tillsammans med skribenter, läsare och verksamma inom scenkonstfältet, säger Märta Jungerfelt och Linda Brelin.

Nu inleds också en intensiv rekryteringsperiod av skribenter och dom söker personer som vill vara med och fylla plattformen.
- Eldsjälar är kanske ett uttjatat begrepp, men vi letar verkligen efter personer som brinner för att utveckla scenkritiken, säger Linda Brelin.

Under hösten kommer föreningen också driva ett projekt som heter “Kritik som genre” som är finansierat av Göteborgs Stad, där Scenkonstguiden kommer göra särskilda nedslag i olika synsätt och frågeställningar om kritik.

Vill du veta mer om scenkonstguiden eller anmäla dig som skribent? Besök www.scenkonstguiden.se eller kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Foto: Fanny Johansson


Scenkonstguiden startades år 2014 av Teater Nu. Under de sex år som de bedrev plattformen publicerades 1150 artiklar som lästes av 592 000 unika läsare. Utöver detta arrangerades 34 mötesplatser och 12 fester, alla kretsande kring scenkonst. 2019 valde Teater Nu att lägga ner arbetet. I år har Märta Jungerfelt och Linda Brelin i egenskap av den nystartade Scenkonstguiden Ideell Förening tagit över ansvaret för plattformen, där det fortsatt att publiceras recensioner av såväl fria som etablerade skribenter samt reportage och intervjuer på aktuella teman som rör scenkonst och kritik som genre.

Taggar: Scenkonst