Web
Analytics
Skip to main content

Årets julklapp - hemstickat!

Idag presenterades det vad som blir "årets julklapp". Förra året var det en evenemangsbiljett och även i år följer klapparna KulturUngdoms spår, då årets klapp är det hemstickade plagget. Vi tog ett snack med Malin Thorin, slöjd- och stickproffs, om året julklapp - hemstickat!

Hej Malin! Blev du förvånad när hemstickat dök upp som årets julklapp 2022?

Både ja och nej. Jag menar, hemstickat är ju det finaste alltid, men jag är nog ändå förvånad över att det blev något som är såpass långt ifrån den vanliga konsumtions-hetsen. Förvånad på ett positivt sätt förstås.

Kommer dina vänner och släktingar få något hemstickat i paketen i år?
De får hemstickat året om. :) Blir jag klar med nuvarande projekt kanske det blir en julklapp, men annars får personerna det när det blir klart.

När började du sticka?
Jag lärde mig sticka när jag var liten, men började mer på allvar när jag var 19 år och gick på Gotlands folkhögskola. Sammanhanget, en textil hantverkslinje, med alla dess fantastiska människor fick verkligen fart på mig i den slöjdiga kreativiteten.

Vad är ditt favorit-stickprojekt hittills?
Det är oftast det jag senast blivit klar med, men om jag måste välja är det nog min "regnbågsnördkofta" som jag stickade för några år sedan. Stickat i regnbågsgarn med så många nördiga figurer jag kunde hitta just då.


Vad använder du helst för garn och stickor?
Allra helst tvåtrådigt ullgarn med stickor i storlek 2 eller 2,5, antingen strumpstickor eller långa rundstickor. Sen kvittar det nästan vilket märke på garnet det är, bara det är lagom tunnt.

Har du någon favorit bland stickmetoderna som finns?
Flerfärgs-stickning, och på senare år har jag börjat tycka om textur-stickning med flätor och andra element. Men mest av allt har det varit flerfärgs-stickning.

Vad kommer du att sticka härnäst?
Efter de pågående fyra projekten menar du? Just nu håller jag framförallt på med en höstig kofta/jacka till min pappa, den stickas för stor och ska sen valkas ihop i tvättmaskinen för att få ett extra härdigt material, så mer en jacka än en kofta.

Har du nåt tips på något mindre stickprojekt, som en hinner klart med till jul?
Mitt bästa snabba projekt är alltid vantar, eller möjligen en sjal. Har sneglat på ett mönster som heter "zero-waste-shawl" som jag inte testat ännu, men det tror jag är ett bra tips!

Vad är dina bästa tips till en nybörjare, som vill komma igång och sticka?
Bara kör! Och låt det bli bättre och bättre med tiden. Folk brukar ofta säga att jag är väldigt bra på att sticka, men jag vet helt ärligt inte exakt när det hände. Jag bara började i en ände (höhö) och sen, 17 år senare så är jag plötsligt väldigt bra på det jag gör. :)

Var kan en se mer av ditt arbete?
På min instagram syns mitt stickande, annat hantverk jag gör men även friluftsliv och katten.Blev du inspirerad?
Är du textilkonstnär, byggnadsvårdare, hattmakare, träslöjdare eller konsthantverkare? Vill du arrangera en smidesjunta, möbelsnickardag, slöjdfestival eller planera en utställning? Kontakta oss gärna! Vi delar gärna med oss av våra idéer och kontakter på slöjd- och konsthantverksområdet.

Konsulent: Elin Åström
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0706-89 69 49

 

Taggar: Slöjd