Web
Analytics
Skip to main content

Folkdräktsprojekt till Ulricehamn och Tranemo

Bäckadräkten är ett folkdräktsprojekt som sammanväver manliga och kvinnliga ideal och normer i den svenska folkdräktstraditionen i en ny typ av ickebinär folkdräkt.

Bakom projektet står artisten Fredy Clue, som i samtal och samverkan med illustratören Ida Björs och en fokusgrupp bestående av unga queer-personer, skapat dräkten och dess design.

Dräkten har tidigare visats i Borås och nu kommer turen till Ulricehamn och Tranemo! Under Ulricehamn Pride i september samt under Tranemo & Svenljunga Pride i oktober visas en fotoutställning om Bäckadräkten och Fredy Clue uppträder.

Bäckadräkten och Fredy Clue under Ulricehamn Pride 2-9 september
Utställning: 2-9 september på Rådhuset, Ulricehamn
Visning av utställningen: Lördagen 9 september kl. 13-14

Uppträdande: Fredy Clue har många strängar på sin nyckelharpa och förgyller efterfesten 9 september. Det blir intim, vansinnigt vackert och tankeväckande när Fredy Clue låter nyckelharpa och sång möta en queer text- och känslovärld. Lördagen 9 sept kl. 19.00 på Emmas Streetfood, Storgatan 32, Ulricehamn. (Liten lokal, så boka bord och om du vill säkra plats! Vid frågor om tillgängligheten på plats - kontakta Stina på RFSL Sjuhärad: 0702-303653)

Hela programmet för Ulricehamn Pride: https://sjuharad.rfsl.se/wp-content/uploads/sites/10/2023/08/Ulricehamn-pride-zine-2023-4.pdf

Bäckadräkten och Fredy Clue under Tranemo & Svenljunga Pride 14-21 oktober
Utställning: 14-21 oktober på Centralen, Tranemo
Uppträdande: Lördagen 21 oktober på Centralen, Tranemo (mer info kommer)

Bäckadräktens vidare liv
Projektet lever vidare! Symönster till Bäckadräkten går nu att köpa och projektet har även mynnat ut i en stickad kofta med inspiration från delsbokoftan, i transflaggans färger.

Vill du vara med i fokusgruppen under fortsatt arbete med skapandeprocessen av kurser i att sy sin egen folkdräkt? Kontakta Fredy Clue: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Mer om Bäckadräkten: https://fredyclue.com/backadrakten
Följ hur projektet lever vidare: https://www.instagram.com/fredyclue/


Projektet Bäckadräkten finansierades ursprungligen av Västra Götalandsregionen, Folk You och KulturUngdom och genomfördes i samarbete med bland annat Borås Pride  och Textilmuseet.

Taggar: Slöjd, Avtryck