Web
Analytics
Skip to main content

Byggläger - en rapport!

Under stekhet långhelg i början av juni, fylld av svett, sågspån, knott, hamrande och sågande, deltog sammanlagt 27 personer i Feministiskt byggläger i Bollebygd. Tillsammans lärde vi oss att skära glas, skrapa, kitta och måla om fönster, att tälja och ta form i trä med kniv, yxa och bildhuggarjärn, att sinka ihop två trästycken samt att renovera en gammal ladugårdsvägg på ett byggnadsvårdande sätt. Och vi hade sjukt kul!

Det som i slutändan blev ett fyra dagar långt läger med fem olika workshops och 15 deltagare, växte fram och tog form under ett knappt år av drömmar och pepp som blandats med svett och hårt arbete. Workshopsen utgick ifrån både vad som behövde göras på gården och vad vi arrangörer var sugna på att själva lära oss.

För oss i arrangörsgruppen handlade lägret om att skapa ett tryggt sammanhang för deltagarna - och oss själva! - att lära sig arbeta med verktyg. Som tjejer och transpersoner har vi själva erfarenhet av vad dåligt självförtroende och störig machokultur kan göra med ens lust att bygga saker - oavsett om det är att borra upp en hylla, renovera ett torp eller konstruera en möbel. Vi ville visa att byggande ÄR KUL och dessutom inte så svårt eller otillgängligt som vi som icke cis-män tidigare fått höra att det är. Vi ville skapa en plats för praktisk feminism där vi bygger, lär av varandra på ett ohierarkiskt sätt och samtidigt har kul.

Idéen till lägret kom från tidigare feministiska byggläger som arrangerats i Västerbotten. Sara i arrangörsgruppen, som tog initiativ till årets läger i Bollebygd, var själv deltagare på ett läger utanför Umeå våren 2015 och var året därefter med och arrangerade ett läger på gården där hon då bodde. Att inte ha tydliga skarpa gränser mellan oss som arrar, de som lär ut och de som ska lära sig är också en viktig del av tanken med lägret. Alla deltar ihop, delar kunskap och hjälps åt.

Vi arrar feministiskt byggläger för att vi själva vill gå på ett. Utöver lägret i Bollebygd arrangerades ett feministiskt byggläger samma helg utanför Kramfors.

Vi hade fantastiskt kul, lärde oss massor och lämnar lägret helt varma i hjärtat och med massor av tankar på hur framtiden skulle kunna se ut. Bland mycket annat vill vi bli bättre på att funktionsanpassa lägergården. Vi hoppas att det blir fler läger, antingen med oss som arrangörer eller några andra. Hurra för det separatistiska byggandet!

180626 slojd lager2

Några röster från deltagare:

- Vad kommer du minnas?

"Jag kommer minnas tjärnen och stenbrottet vi badade i, bastuvarma bajamajor, det vackra loftet och fästinggräset, att plocka fram frukost, att hänga i välvilligt gäng, att vila och umgås om vartannat, att känna mig avslappnad och nyfiken och inspirerad, att bygga järnet. Varenda workshop har jag skrivit ner så jag kommer ihåg vad jag gjorde och kan göra det igen." - Madga

- Var lägret som du hade tänkt dig?

"Alltså lägret...Så fantastiskt skön, inkluderande och trygg miljö. Att få vara helt ny på något och känna att det var ok. Att få skapa saker tillsammans med andra och genom resultatet känna att jag visst kan och är kapabel att bygga. För mig var de mest lärorika och roliga workshopsen ladugårdsvägg och fönster. Också de workshopsen där resultatet kunde ses tydligast. Så mycket glädje och stolthet att se det färdiga resultatet. Också känslan av gemenskap. Att tillsammans med människor jag inte alls kände känna mig bekväm nog att gå och bada naken. Så himla häftig känsla. Vi byggde tillsammans ett litet kollektiv under helgen som gick och det kändes svårt och sorgligt att lämna på söndagen. Men lämnade med massa fina minnen, nya vänner och nyfunnen pepp på att bygga och stärkt tro på mig själv och mina förmågor." - Gab

- Varför sökte du lägret?

"Det är kul och häftigt att bygga, det är livsviktigt att få bygga med tillåtande bejakande människor som inte trycker ner och förminskar en på varenda möjliga sätt. Jag har varit påväg på byggläger norröver vid flera tillfällen men inte kommit iväg. Var tvungen att haffa det här lägret när det poppade upp i södern. Plus nyligen blev jag varse om behovet och lusten att bygga ett hus. Min pappa sa att det var för svårt. Jag kan inte använda min pappa som referens för han vet inte vad han pratar om. Tur att det finns kunniga ljuvliga generösa och härliga människor på byggläger som förstår att det är lätt och helt jävla nödvändigt att bygga ett hus." - Magda

"Jag sökte för att jag hade absolut noll kunskap om bygg sedan innan och vill lära mig. Var skeptisk först och trodde inte alls det skulle vara min grej men ville ändå testa. Det kändes svårt och oåtkomligt. Jag blev motbevisad på alla punkter." - Gab

180626 slojd lager3 copy

Taggar: Slöjd