Web
Analytics
Skip to main content

Vykort från Strömstad

Vad gör alla under sommaren egentligen, och var gör de det? Vi har bett några av våra medlemmar att skicka personliga hälsningar från där de är, här och nu, genom det klassiska vykortsformatet.

Först ut är Vera Gustafsson, 18 år från Strömstad.

Vykort #1 - HLR-kurs med en nypa salt
God morgon! Jag vaknade en halvtimme innan HLR-kursen på jobbet som började kl 12 vilket betyder att min klädsel inte precis blev extraordinär när moppeturen till stan tar femton minuter. Precis som kursen förra året så var HLR-instruktören såklart en smått förvirrad norsk man. Han skämtade i vanlig ordning om att vi såklart är okej med att han pratar norska eftersom vi bor i Strömstad. Jag tänkte mer på att det var absurt att han inte pratade engelska med tanke på att mina engelska kollegor inte fattar ett ord norska, men som ändå sitter sig igenom kursen på fyra timmar. Tur att vi andra i varje fall fick lära  oss att hjertestans är norska för hjärtstopp utifall att en resenär skulle ropa det, efter att någon av våra alkoholiststammisar med medelåldern 70 har fallit ihop. Då förväntas jag som är reisekonsulent (ja min jobbtitel är på norska) och iklädd en stram skjorta, kostymbyxor, kavaj och slips alltså starta mun mot mun metoden på någon som kommit av från en taxfreefärja mellan Sverige och Norge. Det är nästan så jag undrar om det skulle vara värst för mig eller personen som fått ett faktiskt hjärtstopp. Jag har ju ändå övat på att pumpa runt blodet i en docka, men tänk att vara min engelsktalande kollega som ska rädda en norsk full gubbe som bara pratar sluddrig norska. I och för sig har jag ju också lärt mig att man blir medvetslös och inte alls pratar när man har fått hjärtstopp.

Vykort #2 - Strömstad - Havet i centrum, livet i fokus

Om jag skulle beskriva Strömstad med tre ord på vintern så skulle de orden vara dött, dyrt och stillastående. På sommaren skulle de vara systembolag, norrmän och arbete. Man skulle kunna se staden som ett besöksmål för kusten och god mat men egentligen beskriver det hela Sveriges västkust. Jag försöker förstå varför svenska turister tar sig hit men inser varje gång att, dem aldrig kommer hit. Det finns inget i Strömstad för en turist utom gränshandel och på vintern så står även den still inne i centrum. Att man då skulle fokusera på livet har jag svårt att bara förstå innebörden av. Det är ju inte som att man kan gå och spela minigolf med vänner eller vara på nöjesparken med barnen för allt detta är ju öppet på sommaren, och då är det ändå knökfullt. Här jobbar vi och sliter när affärerna konstant söker arbetskraft för att på vintern betala de högsta matkostnaderna i Sverige och även den högsta skatten. Ända sedan stadsmottot för några år sedan tillkännagavs så har jag känt att det bara finns ett som är rätt. Strömstad – norrmännen i centrum, pengarna i fokus.

Vykort #3 - Sommarkontraster

Dagarna jag tvingas gå från att åka moped varje dag till att gå upp tidigare och ta bussen är de som verkligen sätter sprätt på vinterdepressionen. Man går till skolan och skriver uppsatser, jobbar och fryser kontinuerligt. Räddningen är skidåkningen både  vinter och vår och genast orkar man fortsätta med livet! Allt är inte dåligt, men det är tungt. Helt plötsligt är det vad jag kallar moppeväder igen, då man kan köra för att det inte är is men fortfarande bara en enda grad i luften. Alltså då man sätter på sig alla kläder man har, trippla jackor och dubbla rånarluvor under hjälmen. Trots det blir man röd av nedkylning när man kommer in i värmen. Våren är helt underbar i Strömstad när man får alla sina idéer och livsglädje för att måla båten och gå på fester. På sommaren kommer norrmännen, men om man som jag har stora entreprenördrömmar, så finns det inget bättre ställe att börja på. Man åker dessutom bara ut på havet om det blir för mycket. Det finns alltid jobb att få och pengar att tjäna och sedan spendera. Alla möjligheter finns som exempel så är jag sjöräddare och har tre jobb denna sommaren samtidigt som jag två olika veckor ska segla till Skagen som är toppen av Danmark och en vecka ska jag bila hem från Italien. Kontrasterna är vad som får mig att vilja fortsätta utvecklas, året blir som en vacker cykel av personlig utveckling som är beroende av såväl det dåliga och tråkiga som det bra och roliga.


Vera Gustafsson


Sedan två år tillbaka går Vera teknik tillsammans med 20 killar i Strömstad, vid norska gränsen och Sveriges nordligaste västkust. Men det är inte matte och fysik som är favoritämnena utan snarare svenska. Vera skriver mycket och om det mesta, bara det har ett läsvärde (och är kul!). Det mesta hon skriver gör hon gärna med en nypa salt! När hon inte gör det eller går i skolan är hon en sjöräddare som älskar sjön och segling, en politiskt intresserad moppeåkare eller så är hon iväg på en av sina många resor, långa eller korta. I sommar kommer hon dock ha fullt upp med att ta körkort och jobba samtidigt som hon driver eget där hon kör båtresor på kusten.

Taggar: Text