Web
Analytics
Skip to main content

Vykort från Gullspång

Vad gör alla under sommaren egentligen, och var gör de det? Vi har bett några av våra medlemmar att skicka personliga hälsningar från där de är, här och nu, genom det klassiska vykortsformatet.

Idag får vi tre vykort från vår medlem Anna Alfredsson, 28 år från Mariestad och Gullspång.

Vykort #1

Här lever ännu den verkligt svenska sommaren.
Den man strävar efter men har svårare och svårare att finna.
Som barndomens evighetslånga somrar.
Vid andetaget in fylls näsan med doften av kaprifol.
Andetaget ut släpper på årets invanda mönster.
Absolut ingenting händer här men desto mer känns.
Varma tallar på en ö i Skagern.
En stilla krusning på älven.
Tystnad och lugn viskar till mig, och äntligen förstår jag dess språk.

Vykort #2

Få i min närhet förstår varför jag vill flytta från Mariestad till Gullspång. Från en blivande metropol till en håla. Två pizzerior, ett ICA och det självklara Systembolaget fyller centrumkärnan. Mer än så finns i stort sett inte. Inte ens ett fik. Vill man ha sig en nybakad bulle får man minsann åka till grannbyn.  

Men precis allt annat av värde finns här. Tio minuters cykeltur tar mig till badplatsen i Skagersvik, där jag kan bada ostört trots strålande solsken och en badtemperatur på tjugotre grader. På hemvägen stannar jag vid ett kalhygge och plockar några liter vildhallon, och inte en enda tant har varit där innan och länsat buskarna.  

De ändlösa skogarna dignar av kantareller och blåbär när sommaren går mot höst.  

Det finns ett lugn här som jag aldrig verkar kunna finna i en stad. För mig verkar ett stort utbud av restauranger och affärer snarare bidra till stress. Jag måste hela tiden iväg och göra något. Kan aldrig stanna upp och njuta av stillheten.  

I Gullspång kan jag flyta ut. Låta tiden gå. Det har visat sig vara det mest betydelsefulla av allt.

Vykort #3

I höst när det är som allra mörkast, kommer jag tänka på dagarna som innehöll en hel sommar. Även om det inte blev många sådana just i år kommer jag minnas de som var. Hur solen värmde mitt ansikte på båtturen till en av Skagerns öar. Nakenbadet på ön när det fortfarande var varmt i vattnet, men ingen annan vågade sig ut och kunde se oss. När jag drog upp min livs första abborre. Slutet på en efterlängtad bok som lästes på bryggan vid Skagersviks badplats.  

De här ögonblicken räcker för att minnas sommaren i ett positivt sken.  

 

 


Anna Alfredsson

Anna bor i den fantastiska sommarpärlan Mariestad. Där har hon i snart ett decennium jobbat på Postnord, något hon trivs bättre med på sommaren än på vintern. “Det är alltid mer härligt att åka runt på landet på sommaren när syrenerna blommar och kossorna är i hagarna än vad det är när man får skotta sig fram ur sin tionde snödriva för dagen”. Helgerna tillbringar Anna i Gullspång hos pojkvännen, och det är nog stor risk att hon kommer flytta dit framöver. Anna gillar att skriva det mesta, men älskar framför allt när hon får vara lite sarkastisk och göra sig rolig på sin egen bekostnad.

Taggar: Text