Web
Analytics
Skip to main content

Lyckat avslut på Manuslabbet 2023

Igår och i måndags skedde de två sista momenten av årets inplanerade Manuslabb: en offentlig läsningen på teater Atalante och en studiedag för K-medlemmar och besökare från norska teatergruppen Unge Viken. Nu går projektet snart in i en dvala igen, innan vi kör igen till våren. Håll utkik på våra sociala medier efter nästa utlysning!

Manuslabbet började redan i mars 2023 med en liten studiegrupp av textintresserade unga som ville arbeta vidare på pågående manusprojekt till film och scen. Gruppen fick hjälp både av varandra och av professionella manusförfattare och dramatiker; Robin N Spegel, Max Bolotin och Lovisa Löwhagen.
Våren av textbearbetning mynnade ut i en offentlig uppläsning på teater Atalante där de tre olika manusen presenterades framför publik - även om de fortfarande var i processen att bli klara. Denna del av processen handlar om att synliggöra vad publiken gillar, hur karaktärerna fungerar med varandra och för att få nya perspektiv på sin text. Uppläsningen av verken var pirrig, men mycket givande för de som vågade visa upp sina texter på scen. Då hela scenframträdandet spelades kunde lyssna i efterhand i syfte att fortsätta bearbeta texten.

Bilder från uppläsningen i september och i november, med olika manusförfattare och skådespelare. Från höger till vänster: Bakri Wazzan, Ellen Linder, Joel Möller och Elesine Naucler från tillfälle 1 samt tillfälle 2 Erik Mattsson, Tuva Börgö, Ania Scheja och Hilda Krepper, som går på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

De nya manusförfattare som intog Atalantes scen i måndags fick möta en nästan fullsatt sal av andra unga som intresserar sig för text, film och scen. Skoj tycker vi! Grädden på toppen var ett finbesök från Oslo när Unge Viken Teater både kom till Atalante och bjöd oss på en workshop dagen efter. Där träffades några av Manuslabbets deltagare (och fler k-medlemmar!) för att mingla, nätverka, leka teaterlekar och skriva tillsammans. Deltagarna fick mötas över nationsgränserna när de parades ihop två och två för att skriva karaktärer och jobba ihop snabba dialoger i flödesskrivning. Så mycket som går att få fram på kort tid! Vi såg även teaterpjäsen Oxytocin på Backa Teater i Göteborg.

Som en present fick vi de senaste årens antalogier. Läs mer om Teater Unge Vikens coachingprojekt för unga dramatiker här!

Här kan du läsa mer om första uppläsningstillfället på Teater Atalante. Och här om det andra tillfället!


Manuslabb är ett nytt projekt som KulturUngdom har i samarbete med Atalante - en konstnärsdriven scen och en mötesplats, för att stärka området kring nyskriven dramatik och filmmanus i Västra Götaland. Vi vill skapa en plats där unga dramatiker och manusförfattare kan utveckla sitt skrivande, dela sina erfarenheter och inspireras av varandra.

 

Taggar: Teater, Scenkonst, Film, Text