Web
Analytics
Skip to main content

Open call: För dig som är intresserad av aktivism + litteratur

Är du en ung författare/skribent/läsare/boknörd/aktivist som brinner för yttrandefrihet och konstens frihet? Tror du på litteraturens kraft att väcka tankar, utmana normer och inspirera till förändring?

Vi söker grupper och/eller personer som vill bredda sin kunskap om ordkonst och aktivism. Tillsammans kommer vi att utföra en inspirationsresa till Dawit Isaak-biblioteket i Malmö för att kunna fördjupa oss i och samtala om litteraturens position i aktivismen samt farorna med censur och vikten av intellektuell frihet.

Det finns även möjlighet för dig som varit med att arrangera din egna aktivitet (fysisk eller digital) under Banned Books Week Sverige. Kanske hittar ni inspiration inom fokusgruppen, eller så har du och din kompis redan nu idéer?

VAD?
En inspirationsresa till Dawit Isaak- biblioteket i Malmö samt möjlighet att skapa grupper och tillsammans arrangera aktivitet/er under Banned Books Week Sverige.

NÄR?
Inspirationsresan till Malmö sker i maj/juni. Banned Books Week Sverige äger rum 7–13 oktober 2024.

HUR?
Skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och skriv om varför du vill vara med senast den 12 maj. För att vara med behöver du vara bosatt eller verksam någonstans i Västra Götaland och vara under 31 år. Vi välkomnar sökanden med alla olika bakgrunder och erfarenhetsnivåer.

Aktiviteter till Banned Books Week kan vara: 
Ordna en läsning av en förbjuden bok: Bjud in till läsning eller diskussionsgrupp fokuserad på förbjudna eller censurerade böcker. Uppmuntra deltagarna att dela med sig av sina förbjudna favoritböcker och diskutera varför de anser att dessa verk är viktiga.

Arrangera ett författarsamtal eller paneldiskussion: Bjud in författare, utbildare och aktivister att tala om censurens inverkan och diskutera strategier för att försvara intellektuell frihet.

Ordna en workshop: Bjud in till en skrivarworkshop! Till exempel kan deltagarna skriva egna texter inspirerade av förbjudna böcker och censurfrågor.

Engagera dig i sociala medier: Använd sociala medieplattformar för att öka medvetenheten om Banned Books Week och dela artiklar och personliga berättelser relaterade till censur och yttrandefrihet. 


Om Banned Books Week Sverige: Yttrandefriheten världen över står inför en mängd både nya och gamla hot. Auktoritära krafter växer och böcker förbjuds och censureras även i samhällen som tidigare betraktats som öppna. Demokratins främsta utposter, bibliotek och skolor, utsätts för påtryckningar, även i Sverige.

Banned Books Week Sverige är ett sätt hålla samtalet om det fria ordet levande och ett kraftfullt försvar för allas rätt att läsa. Boken är ett av de främsta sätten att sprida tankar och idéer. Förbjuds en bok förbjuds även de tankar och idéer den förmedlar. Under Banned Books Week uppmärksammas litteratur som är eller har varit förbjuden någonstans i världen. Banned Books Week Sverige arrangeras av nätverket Banned Books Week: Sweden som koordineras av Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket.

Taggar: Avtryck, Text