Web
Analytics
Skip to main content

Krönika: Det senaste året i 800 ord

Det kanske är lite fel tid att komma med en årskrönika, men det gör jag nu ändå. En årskrönika för verksamhetsåret 23/24, eller läsåret 23/24 för oss som går i skolan. Det är svårt att inte tänka på sommaren och på hur skönt det ska bli att vara ledig, men jag kan inte heller låta bli att tänka på allt som har hänt det senaste året. Det har gått så fort att jag knappt har hunnit fatta att jag snart har gått klart mitt första år på gymnasiet och att jag snart har bott mitt första år hemifrån, men på något sätt har tiden gått. Nu försöker jag se tillbaka på det gångna året, för händelserikt har det helt klart varit. 

Mitt första år på gymnasiet har varit lite av en berg- och dalbana, som startade redan för två år sedan när jag började fundera på gymnasievalet. Jag hade såklart förfärligt svårt att välja, inte förrän dagen innan ansökningen skulle skickas in hade jag helt bestämt mig. Jag kollade på olika skolor och program runt om i nästan halva landet. För det enda jag var säker på var att jag ville flytta, jag var klar med hemstaden, den gamla skolan och de gamla vanorna, bort ville jag, frågan var bara vart… 

Efter att gymnasievalet till slut var gjort och antagningsbeskedet hade kommit var det dags för drömmarna att bli verklighet. Jag flyttade till en ny stad och flyttade in i ett nytt boende. De första veckorna pendlade jag till skolan och hade ca fem timmars resor varje dag. Ni förstår säkert att det inte var riktigt så bekvämt som man hade velat ha det. Så några veckor in på höstterminen flyttade jag istället till familjens segelbåt som låg inom gångavstånd från skolan, men eftersom ingen framgång kommer utan ett pris så fick jag under den här perioden klara mig utan varmvatten, wi-fi, frys och ugn istället. Inte heller det var helt bekvämt, men det är en erfarenhet jag tar med mig, och någon gång i livet måste man väl leva lite sparsamt också.

Jag tog en paus från livet på min lilla segelbåt för att åka ut med en större segelbåt och se världen, eller en del av den i alla fall, och vilken upplevelse det var. Bara om den resan kan jag prata i flera timmar. Till min stora glädje fick jag dessutom en riktig lägenhet att flytta in i när jag kom tillbaka, med alla saker som den lilla segelbåten hade saknat och mer därtill. Man skulle kunna säga att jag lever rena lyxlivet numera, jag har både kyl, frys, ugn, internet, diskmaskin och tvättmaskin, ni förstår, listan kan göras lång. Jag lever just nu ett lika bekvämt liv som vilken annan rik västerlänning som helst, förutom att jag inte är rik då, jag lever trots allt på en väldigt tajt budget, helt finansierad av mina fina föräldrar, tack för den möjligheten. 

Under tiden jag har varit hemma har jag dessutom hittat nya saker att ägna mig åt på fritiden. Något som har känts viktigt eftersom jag tidigare har flängt omkring mellan olika sporter och aktiviteter nästan varje dag i veckan. Nu har jag testat något helt nytt och gett mig in i politiken. Jag har gått med i ett ungdomsförbund och jag måste bara få prata lite om hur fantastiskt det är. Jag har både fått nya vänner, lärt mig massor och fått göra så mycket kul, kanske har jag även träffat en och annan kändis, om man kan kalla politiker det. Jag rekommenderar alla att engagera sig för det är både kul och viktigt, speciellt med ett annalkande EU-val den nionde juni. Ja, där fick jag in det också, kom ihåg att rösta!

Det senaste året har som ni förstår varit fullt av upplevelser, erfarenheter, nya människor och fina minnen. Det är inte helt lätt att flytta hemifrån, byta skola och ta reda på vem man är när man för första gången står på egna ben, som jag hade trott. Jag hade en ganska förenklad och romantiserad bild av hur det skulle bli, för det har inte alltid varit lätt och mer än en gång har jag tvivlat och funderat på om jag verkligen gjorde rätt val, men sedan tänker jag på allt bra som kommit av det och bestämmer mig för att jag är otroligt lyckligt lottad ändå.

Jag är tacksam för det senaste året, till och med för stunder som har varit svåra. Jag är tacksam för allt jag har fått möjlighet att göra, jag är tacksam för mina vänner, både de nya och gamla jag har turen att få ha kvar. Hoppas att även ni kan se tillbaka och känna som jag. 

Taggar: Krönika