Web
Analytics
Skip to main content

Den härliga våren och pressen att vara lycklig

Våren är här. För varje dag blir det ljusare, varmare, fler soltimmar, fler glada miner. Klockan är halv fyra och när vi går ut från skolan brister alla ut i “Åh vad härligt med sol” och ”Jag mår så bra av det här vädret!”. Det pratas om att gå och köpa glass och äta den i solen, sociala medier sprängs av bilder på den ljusblå himlen och på uteserveringar med rosévin. Det är som att svenskar går in i en vinterdimma och när våren närmar sig ska allt bli bra. Mångas mörka vinterdipp är snart över, eller blir mer hanterbar när det är ljusare ute. Det känns i luften hur energinivåerna stiger. Men bakom stängda dörrar verkar det däremot som att många av oss känner att all lycka som uttrycks över våren inte känns hos en själv. Den härliga våren lägger press på en att vara lycklig.

Vi är ensamma med det som ingen annan kan se. Vi glömmer ofta att en persons mående inte går att se utifrån, det finns personer som känner precis som du även om det inte verkar som det. Känner du dig i ofas med andras humör? Gillar du inte det som andra gillar? Våren är en säsong där pressen på att må bra höjs otroligt mycket och sociala medier utgör en stor faktor i det hela. Det blir trendigt att visa upp de härliga solstunderna vi har. Folk hittar på saker överallt och det syns på alla sociala medier. Det motsägelsefulla är att det verkar som att alla är genomlyckliga, men det är också många som berättar om hur dåligt de mår varje gång våren kommer. Just för att det höjer pressen på att må bra och att det VERKAR som att alla andra är lyckliga. Lägger du upp bilder på det fina vädret just för att det är trendigt? Känner du press att vara piggare, gladare och hitta på mer saker för att det är vår?

Jag ser de glada minerna och hör lättnaden i folks röster, men jag känner inte likadant. När våren närmar sig vill jag nästan blunda och hålla andan tills hösten är tillbaka. Min relation till vår och sommar är komplicerad. Det är på grund av en kronisk sjukdom som jag har som kallas SLE. Det är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunförsvaret attackerar den egna kroppen. Sjukdomen agerar olika för alla som har den. Mina besvär är framförallt överkänslighet mot solen. Det innebär att jag behöver vara heltäckt med kläder och någon typ av hatt, ha solkräm hela sommaren och helst inte vara i direkt solljus alls mitt på dagen. Det kräver en del anpassning, men det är inte just de fysiska anpassningarna som är tuffast. Jag känner mig ofta nere när det är soligt och mitt mående blir mer påtagligt i kontrast med andras mående under våren. Solen som ger så många kraft, som ger andra lycka. Solen som hjälper mina klasskamrater att ta sig igenom sista terminen i trean. Solen som får dem att kunna djupandas och slappna av, den gör mitt liv tuffare. Till viss del får jag också kraft av solen och ljuset, men det överskuggas av rädsla och en känsla av begränsning. Min bästa tid på dygnet är när solen gått ner på kvällen. Då går jag ut och promenerar och njuter av att slippa solens strålar mot mitt ansikte, känner den kalla luften och andas så djupt jag kan innan solen går upp igen.

Kanske är det för att svenskar inte får så mycket sommar, som gör varenda solstråle så viktig. Men kan det vara så att pressen att njuta kan göra oss stressade, och att det i kontrast med all lycka omkring oss kan få oss att känna oss ensamma och udda? Det behöver inte vara världens största grej med våren, eller så kan det vara det för dig som blir genuint lycklig av ljuset. Det är härligt att det blir vår, att livet ljusnar upp och det går inte att förneka hur stämningsfullt livet känns under den här årstiden. Pressen att vilja vara glad hela tiden är bara ett hinder som vi kan försöka släppa taget om. Oavsett årstid, oavsett tid på dygnet är det okej att må dåligt och det är okej att må bra. Vi kan suga åt oss av alla lyckliga stunder vi får, acceptera att vi inte alltid mår bra och att inse att ingen är ensam om att känna så.

Till dig som älskar solen, som tål solen. Må bra! Ta vara på det, och uttryck det som du vill. Till dig som inte mår så bra just nu, oavsett anledning, alla soliga dagar behöver inte “fångas”. Alla behöver inte vara solbrända. Stanna inomhus och kolla på serier hela dagen om du vill det. Låt solen lysa upp vardagen och släpp pressen på att du borde vara lycklig.

 

Relaterade artiklar