Web
Analytics
Skip to main content

Krönika: Tjejer behandlas och behandlar alldeles för snällt

Jag älskar sannerligen snällhet! Snällhet må vara universellt och könlöst men låt mig för sakens skull påstå att just tjejer ofta bär denna goda egenskap på sina axlar. Det är inte ett särskilt kontroversiellt påstående, det finns en slags allmän uppfattning om att snäll, mild och omhändertagande är så kallat ”kvinnligt kodade” värden. Bortsett från det faktum att alla stereotyper är begränsande finns det väl inget ont att säga om att vara tjej och snäll! Eller? Det är ju så mysigt med snälla tjejer som flätar varandras hår och säger ömma saker till varandra etc. Killar borde testa! Ja, gör det! Och i utbyte skulle jag gärna testa några av de klassiskt ”manligt kodade” värdena som finns i stereotypbiblioteket. Jag är särskilt intresserad av att tillåtas ha en hård och retsam jargong med personer jag tycker om. Ja, jag älskar snällhet – men jag vet att det går att visa kärlek på andra sätt också. Ibland känns det nämligen lite instängt här borta i den totala snällheten på min tjejfront.

När jag umgås med tjejer försöker jag tyvärr vara snällare än vad jag är när jag umgås med killar. Jag hjälper tjejer att hacka grönsaker trots att jag inte pallar! Jag säger att tjejer har fina skor trots att det inte alls är min stil! Jag analyserar tålmodigt tjejers obegripligt tråkiga SMS-konversationer med killar de är intresserade av! Och det snällaste av allt är att tjejer gör samma sak mot mig. En helt underbart ljuvlig vänskap – visst! – men den bygger inte så mycket på retsamheter och komik, som jag också värderar högt i en relation. Jag önskar att jag kan säga typ såhär till mina tjejer: ”jag skär hellre av mig ett finger än hackar dom där grönsakerna”, ”coola skor… om man jobbar på ett rymdskepp” och ”spännande SMS-konversation… är det en avlägsen kusin du skriver med, eller?”.

Det ena utesluter förstås inte det andra. Ibland är genuin snällhet viktigt, herregud, jag är inte fullständigt taktlös. Men i många situationer och relationer blir snällheten ett trist fängelse. Tyvärr är det väl så, att epitetet ”snäll” sällan efterföljs av ”rolig”. Och det är inget fel med att vara rolig ibland, tvärtom är det befriande även om det måste ske på bekostnad av snällheten. Upprätthållandet av mildhet begränsar våra komiska talanger. För det vet vi alla, att tjejer är roligast i världen om de (vi) tillåts vara det. Inte för att ”du ser ut som att du jobbar på ett rymdskepp” är den roligaste meningen som någonsin yttrats – men det är väl lite roligare än ”fina skor”. Åtminstone uppmuntrar det till kreativitet. Genom humor associerar vi, testar gränser och hittar förhoppningsvis en gemensam jargong snabbare än genom snälla och trista plattityder.

Jag tittar ibland på frågesportprogrammet Alla mot alla. Det är underhållande, Filip och Fredrik programleder och jag har inte mycket ont att säga om dem eftersom jag gillar deras rappa och retsamma jargong. Nackdelen är att de inte retar alla programmets deltagare, utan bara vissa (killarna) medan de är snälla mot andra (tjejerna). Man kan läsa Kristoffer Bergströms text i Aftonbladet för bevisföring i form av retfulla-kommentarer-statistik (rubriken är Filip och Fredriks sämsta sida: De kan inte pika kvinnor). Att skoja med killar samtidigt som man behandlar tjejer med en nästan forcerad artighet leder tyvärr till att killar framstår som sköna medan tjejer förblir sköra. Här kommer en sanning: tjejer och killar är precis lika sköna och sköra! På riktigt, jag lovar att jag inte går sönder om ni skojar med mig! Jag kan hantera ett skämt! Låt mig visa att jag kan ta det! Jag kan skämta tillbaka!

Den enda kvinnliga deltagaren i Alla mot alla som pikas av programledarna är P3-profilen Hanna Hellquist. Detta ger henne en chans att ge igen med samma mynt, hon skämtar tillbaka! Därmed framkommer hennes komiska talanger, hon får också vara rapp och rolig! Hon tar plats med hela sin nyansrikedom utan att vara taktlös, hon är full av humor och värme. Ibland mer rolig än snäll, ibland mer snäll än rolig.

Kanske finns det en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra att hacka grönsaker eller vad det nu är. Men nog finns det gott om plats för kvinnor som inte vågar reta varandra också. Och ja, detsamma gäller män.

 


Lisa Barkholt Nord

Då: Skicklig clown?

Nu: Ängslig häxa.

Sen: Vis schaman! Med hund!

Motto: 6-1! Det är en magisk formel som betyder ”hellre havregrynsgröt i sex dagar och lyxrestaurang i en, än inget av det”.Taggar: Krönika