Web
Analytics
Skip to main content

Månadens poet - Frej Haar

Vi är glada över att kunna ge poesin en trygg hemvist här på KulturUngdom. Den här våren har vi fyra poeter som kommer att bjuda på ordkonst. Mars månads poet är Frej Haar, en Svensk-dansk spoken word-poet som vann SM i poetry slam 2017. Imorgon publicerar vi Frejs första dikt, men vi mjukstartar redan idag med en presentation av februari månads poet.. Vi överlåter ordet till Frej:

Vem är du? 
Jag heter Frej Haar, är 23 år och född i Köpenhamn, uppvuxen halva livet där och andra halvan i Varberg. Sedan 2015 bor jag i Göteborg där jag pluggat, med ett par avstickare till Gotland (kom just tillbaka efter fyra månader där). Svensk-dansk spoken word-poet som vann SM i poetry slam 2017, och EM samma år. När jag inte är poet eller konferencier, så är jag utbildad bebyggelseantikvarie och masterstudent i kulturvård som just nu skriver klart min examensuppsats, typ. 

Vad betyder poesin och skrivande för dig? 
Det är dubbelt, tycker jag. Skrivandet får mig att må bra och är mitt sätt att bearbeta världen, men skrivandet ger också upphov till så mycket ångest för mig. Just poesin är väl mycket det som spiller över i mina akademiska texter och därför inte får utrymme där, typ. 

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Jag skriver mycket om den heliga treenigheten: hästtjejer, byggnader och bastu. Förhoppningsvis får vi in lite Gotland, också. 

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om? 
Monique Wittig, David Väyrynen, och den danska författaren och poeten Cyf Frostholm. Jag vill även slå ett slag för Gustaf Larsson, som var en gotländsk poet som skrev väldigt mycket på gutamål. Från slamscenen har den amerikanska poeten Porsha Olayiwola varit lite husgud. Musikern Merrill Garbus (Tune-Yards) texter är också helt otroliga. Sedan tycker jag att man ska ta sig till sin lokala spoken word/poetry slam-scen, för där hittar vi alltid riktiga skatter.

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
Jag har dels en hemsida (frejhaar.se) och en facebooksida (facebook.com/frejhaarpoetry), men även en soundcloud (soundcloud.com/frejhaar) som uppdateras då och då. Sedan finns jag också på instagram, under namnet sotpotatis. Jag är regelbundet konferencier på Göteborgs poetry slams, och jag hittas också en del i Halland nu under våren.


Frej Haars första dikt publiceras torsdag 4 mars. Håll utkik!

Taggar: Poesi