Web
Analytics
Skip to main content

Veganism och hantverk

För att komma igång och skriva denna krönika så sökte jag på Wikipedia hur de definierar en vegan, jag fann detta; ”en vegan avstår från alla animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honungs- och vaxprodukter, och olika tillsatser av animaliskt ursprung”. Det står också att en vegan inte använder exempelvis skinn, ull eller vaxprodukter.

Jag har länge brottats med tanken på hur jag som vegan ska agera, tänka, äta och hantverka. Jag blev vegetarian när jag var 15 år och skulle börja sjuan, främst för att jag inte gillade smaken av kött. Under de 10 åren som har gått så har min livsstil gått mer och mer åt veganism, mycket utan att jag har tagit aktiva beslut, mer att jag har tagit små steg mot en mer medveten och kunskapsbaserad kosthållning. Det har varit en lång resa och idag äter jag nästan bara vegansk mat.
Det kan dock bli ett problem när jag berättar för andra att jag är vegan. Jag använder nämligen ull, bivax, honung och har nyligen målat med äggoljetempera i min utbildning.
Något som ofta provocerar folk med en uppfattning om vad veganism är för dem och jag förstår dem till viss del.

Här finns en dubbelhet som jag är väldigt medveten om och jag brottas med den ständigt. Jag tycker att det är svårt att avgöra vad som är etiskt rätt och hur det ändras när jag lägger in miljöaspekten i ekvationen. Personligen tycker jag att det är mycket bättre att använda sig av svensk ull eftersom dess egenskaper är så pass mycket bättre än, exempelvis, akryl. Ullen håller kanske inte längre, eftersom plast håller för evigt, men ullen kan vi restaurera och underhålla på ett helt annat sätt än vad vi kan med plast. Det är inte några hemska plastpartiklar i ull som vi kan andas in och det är mycket mer behagligt att ha på sig och går att använda året runt. I mina ögon finns det inte mycket nackdelar med att använda ull. Det är inte en produkt som kräver att djuret dör för tillgången till det och jag får ut mycket av det själv genom att sticka eller väva med det. Det enda problem jag kan se är att jag inte alltid vet hur djuret har behandlats men denna risk går också att minimera då vi kan köpa ull från bondgårdar där vi vet hur djuren har det, eller att jag har djur själv.

Ett av de senaste dilemman jag har stött på och fått ta ställning till är när vi i skolan målade med äggoljetempera. Jag är uppvuxen med en pappa som alltid har värnat om kvalitet och gamla hantverkstraditioner och det var något jag hade med mig in i denna träkurs. Äggoljetempera kan en måla med och den består av färgpigment, ägg och linolja. Det bör tilläggas att en måste ha ekologiska ägg för att färgen ska funka och kunna målas med, vilket jag ser som positivt såklart. När en målar med äggoljetempera så blir det otroligt slitstark och det blir en väldigt vacker och levande yta. Det behövs inte heller något lösningsmedel till penslarna utan det går att använda såpa och få rent dem med, det är en stor fördel när det gäller miljöpåverkan.
Egenskaperna med äggoljetempera är något som jag värdesätter högt och jag ska, den dagen jag köper hus, använda mig av just den färgen. Jag kommer inte behöva måla om eller underhålla på samma sätt som med plastfärg och det sparar mycket tid och pengar. I detta dilemma så landade jag i att fördelarna miljömässigt var större än nackdelarna inom veganism.

Som ni märker så befinner jag mig i en konstant vågskål vad gäller veganism och hantverk. Jag vill inte köpa plast men samtidigt vill jag inte bidra till djurplågeri. Här landar jag i att det måste handla om att göra en bedömning från fall till fall. Jag måste vara källkritisk och göra min bedömning utefter den information som jag kan finna. Vissa val är enkla, som det gällande ull, medan andra är svårare. Jag tror att vi kommer behöva tänka mer på hur vi konsumerar och göra fler medvetna val kring djurprodukter. Jag ser det som ett bättre val för mig att köpa ett par ekologiska läderskor som håller tio år, istället för ett par i plast som håller två år och efter det måste ersättas av ett par nya. Eller att göra bivaxdukar av gamla lakan som jag inte använder mer och använda det istället för plastfolie, trots att bivax är en animalisk produkt.

Detta är mitt sätt att se på hur hantverk och veganism kan samexistera och jag tror på att alla måste göra sina egna val och väga för och emot. Det enda som är viktigt i slutet av dagen är att en somnar med en go känsla i magen för de val som en gör. Så, jag blir nyfiken, vad är veganism för dig?

Relaterade artiklar

Hittar inga matchande taggar