Web
Analytics
Skip to main content

Javid ger oss nya perspektiv

“Ta oss som lärjungar idag så att ni kan möta oss som efterträdare imorgon”. Javid Sina berättar om arbetet med skriften Smak av liv, en samling pjäsutkast och idéer som kom till som en fortsättning av KulturUngdoms skrivarläger i Tidaholm våren 2020. Javid är en av dem som medverkar i boken.

Så, hur känns det att nu se din text i tryck?
Det är en blandad känsla. Jag är glad över min sorg eller sorgsen över min glädje. Det kändes som om jag dog för länge sedan och allt som finns kvar är de orden på pappret i boken. Kanske bibeln har rätt. ”…och ordet var gud...”. 

Hur fungerade processen för dig, att gå från ett textutkast till något som skulle tryckas?
Det var en lärorik process. Jag brukar kasta mer än vad jag sparar, när det kommer till mina texter, och skriva om det som jag sparade. Nu har en av de texterna publicerats för första gången. Kommer det att kännas på samma sätt när jag publicerar min första roman, som jag jobbar på nu? Det känns att en del av mig har lämnat mig, och inte är mig längre. Den finns nu på papper, naken som ett nyfött barn.

Vad tycker du om det färdiga resultatet?
Jag tycker att KulturUngdom har gjort ett magiskt arbete. Att publicera en bok av halvfärdiga eller inte alls färdiga texter är modigt. Det är en stor satsning. Boken är kanske inte ett arv till litteraturen och kulturen, men det är stort hopp för framtida kulturarv.

Boken ger mig hopp! Att det finns människor som bry sig om unga dramatiker. Att det vi skriver är viktigt. Det känns tröstande att KulturUngdom är intresserad av att höra och läsa nya perspektiv. 

För det bästa med nya människor är deras nya perspektiv. Det skulle vara en besvikelse om mitt verk ska vara likadant som den förra generationens författare eller regissörer. Folk måste läsa och se något nytt, annars kan jag ej förvänta mig att folk ska läsa mina texter eller se mina filmer. 

Men vad är egentligen nytt? Kan det inte vara en press på nya författare, konstnärer och skapare att komma på något unikt och nytt att säga?
Låt mig förklara vad jag menar med ”den nya”. James Joyce säger att alla berättelser redan har berättats i Ett tusen och en natt, men att den nya författarens jobb är att berätta samma berättelser med en ny form. Vad är form om det inte är det unika perspektivet hos författaren? Hundra år av ensamhet är Ett tusen och en natt fast med en ny form och ny kontext. 

Som Ivan Turgenjev sa till den stora franska författaren Gustav Flaubert, ”igår var vi era lärljungar, idag måste ni möta oss som kollegor”. Så säger jag nu till alla stora författare i Sverige, ta oss som lärjungar idag så att ni kan möta oss som efterträdare imorgon.

Mer om Javid Sina
Javid har skrivit dikter och noveller sedan ungdomstiden, och skriver idag mest drama för film men ibland också för teater. Teman som Javid återkommer till är frågor kring identitet, normer, krig och flykt. Javid har precis tagit sin kandidatexamen från filmutbildningen på HDK-Valand.

Läs mer om Smak av liv och beställ hem ett exemplar gratis här.

Taggar: Teater, Text