Web
Analytics
Skip to main content

Krönika: Låt barn vara barn 

Jag är en del av generationen som växte upp mitt i den teknologiska utvecklingen, där så mycket förändrades medan vi fortfarande gick på grundskolan. Jag har både upplevt att behöva ringa på hemma hos mina kompisar för att fråga om de ville leka, att kolla på samma fyra filmer på VHS-band om och om igen, att skicka låtar via bluetooth på rasterna och att kunna skicka ett snabbt sms till en gruppchatt för att kolla om någon vill ses, sett varenda film jag velat genom streamingtjänster och kunnat lyssna på varenda låt som existerar genom en enda app. På YouTube brukade jag kolla på Aquas musikvideos om och om igen och jag visste liksom inte ens att det fanns annat att göra på internet. Mitt första sociala media var Facebook vilket jag använde för att chatta med kompisar jag hade flyttat ifrån, då var jag tio år gammal. 

Det är så mycket idag som får mig att känna mig gammal, när jag gick i sexan släpptes filmen Pitch Perfect och jag och mina vänner spenderade varje rast med att träna på Cup Song. Vi gick på skoldiscon varje fredag och då spelades Aviciis “I Could Be The One” och det var knappt någon som visste vem han var. Nu övar barn på TikTok-danser på rasterna och lyssnar på låtar som jag inte längre känner igen. Jag har jobbat på ett låg- och mellanstadie i ett och ett halvt år nu och har fått en ganska bra insyn i hur mycket som egentligen har förändrats i barns uppväxt sen jag var liten, och det är mycket. Den största skillnaden som jag märker inte bara i barns liv utan också i mitt, är att man numera blir bombarderad med jättemycket information så fort man går ut på nätet. Sociala medier är inte längre till för att dela bilder med sina vänner utan folk sprider reklam, åsikter, teorier, guider och vem som helst kan få tag på det. Du kan i princip få upp vad som helst om du scrollar på TikTok eller Instagram och jag tror att det kan vara rätt skadligt för unga människor. Det finns YouTube-kanaler vars hela grej är att försöka lura sina tittare genom fejkade videos, iscensatta pranks och så vidare, vem som helst kan lägga ut en video med ”fakta” om viktiga och seriösa saker som är helt påhittade eller vinklade. Barn suger åt sig mycket och är extremt mottagliga för intryck, det är mängder med information som barn får till sig genom internet, och en stor del av den är inte bra. Jag blir själv stressad när jag scrollar igenom mitt TikTok-flöde och får upp trend efter trend, nyhet efter nyhet och jag kan inte ens tänka mig hur det måste vara för en tolvåring som befinner sig mitt i den åldern där allt man vill är att passa in och vara lika cool som alla andra.

Jag inser att jag måste låta som en riktig ”internet är dåligt, gå ut och lek istället”-tant, men jag tycker egentligen inte att sociala medier är helt dåliga, det finns mycket gott som sprids där också, speciellt på senare år. Jag ser en stor spridning av feministrörelsen, antirasism, kroppsaktivism osv. och jag önskar att jag hade fått se mer av det när jag var yngre men jag är också glad att jag inte utsattes för risken att bli påverkad av allt det dåliga som också sprids. Jag hann skaffa mig en egen världsuppfattning och egna åsikter innan jag tog del av alla andras och kan nu analysera och kritisera saker jag ser på internet, men en åttaåring som sätts framför YouTube kan inte det på samma sätt.

Mitt problem ligger egentligen i hur hela sociala medier-världen ser ut idag, det finns väldigt lite skydd för yngre personer. Det är skrattretande att det enda du behöver göra för att komma in på Pornhub är att klicka på en knapp som säger att du är över arton. Du behöver logga in med BankID för att boka en läkartid genom 1177 men inte för att få en felaktig syn på sex. Samma sak för att skapa konton på sociala medier med åldersgräns, eller komma in på Systembolagets hemsida för den delen. 

För vuxna kan det vara svårt nog att kunna hantera att ha hela världen tillgänglig med bara ett klick, och det diskuteras ofta hur stressigt den konstanta uppkopplingen faktiskt är, och trots att vuxna också kan falla för clickbait-fällor och felaktig information så har vi fler verktyg för att kunna hantera och kategorisera det vi får till oss. Tänk att vara i den åldern där du ska lära dig sociala koder och hitta verktyg för att förstå livet, men samtidigt blir du bombarderad av åsikter och händelser som du antagligen inte ens kan förstå. När jag var åtta spelade jag snake på min pappas mobil, barnen som är åtta nu, leker med en app som visar allt från roliga danser till fruktansvärda nyheter om vad som händer runt om i världen. Hur ska vi se till att barn idag får fortsätta vara barn och inte växer upp allt för fort? 

“Låt barndomen mogna i barndomen”- Jean-Jacques Rousseau


Susanna Frenguelli

Då: Pinsam 
Nu: Cool
Sen: Ännu coolare
Motto: Vad gör det om 100 år?

Taggar: Krönika