Web
Analytics
Skip to main content

Månadens poet - Alina Feiner

Vi är glada över att kunna ge poesin en trygg hemvist här på KulturUngdom. Under september månad så kommer Alina Feiner att bjuda på ord som berör, upprör och som kanske skakar om eller tröstar? Alina är 17 år gammal och bor i Göteborg. Just nu pluggar Alina andra året på gymnasiet, på estetprogrammet, då hon gillar att uttrycka sig inom olika kreativa uttrycksformer, som musik, teater och självklart text.

Vad betyder poesin och skrivandet för dig?
För mig är skrivandet att utforska. Ofta börjar jag skriva och så kanaliseras tankar och känslor som ligger och gnager i mitt undermedvetna. Det är sällan jag verkligen vet vad en dikt handlar om förrän jag är färdig med den. Ibland drar jag ut små förnimmelser som jag upplevt och förstorar dem, genom skrivandet kan jag tränga in i dem på djupet och verkligen förstå på ett sätt som jag inte hade annars. Mina tankar och känslor får en helt annan tyngd när de är nedskrivna, det som jag bara betraktade som en tankefis får helt plötsligt ett erkännande av mig själv när det står på papper. Att skriva har blivit ett sätt för mig att ta ner tankarna på jorden så att de för mig känns mindre abstrakta. Det blir på sätt och vis ett sätt att försöka förstå mig på mig själv och känns därför egentligen ganska privat. 

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Återkommande i mina texter är transformationen, förändringen för att lämna något gammalt bakom sig. Ofta handlar det om att känna sig instängd i sig själv, kan man säga. Så några sådana dikter kommer det definitivt bli. En text är mindre personlig utan blir mer allmän om de normer och krav som ställs på individer i samhället. En annan försöker bara fånga en förnimmelse jag fick i augusti, en stämning och beskriva den för läsaren. Det blir lite blandat!

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om?
Jag läser inte så mycket av andras poesi faktiskt, men känner definitivt att jag borde börja göra det mer! Man kan verkligen hämta så mycket inspiration och influeras av andras texter. I efterlämnade dikter av Anna Greta Wide, “Sedan kan allting hända”, finns det flera dikter (namnlösa) som jag verkligen fastnat för och i efterhand insett att jag influerats av i några av mina dikter. Det finns dock många, många dikter som jag stött på i olika sammanhang och sedan inte kunnat hitta författaren till, som jag verkligen rekommenderat om jag vetat!

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
För tillfället har jag inte något forum där det går att läsa mer av mina texter.

 


Alina Feiners första dikt publiceras under morgondagen. Håll utkik!

Taggar: Poesi