Web
Analytics
Skip to main content

Månadens poet - Rasmus Djerf

Ny månad betyder att vi välkomnar en ny poet! Vi säger hej till Rasmus, 18 år från Göteborg! Publiceringarna kommer som vanligt ske på torsdagar här på sidan, men först ut - en presentation. 

Vem är du?
Rasmus Djerf är mitt namn och jag kommer från Göteborg. Jag tog studenten i juni och just nu spenderar jag en stor del av min tid med skutsegling. I augusti åkte jag upp till Svalbard för att komma ombord på den danska skonaren Linden och segla henne ner till Tromsø och längs Norges kust. Det är ombord på Linden som majoriteten av dikterna som kommer publiceras är skrivna. Uppväxt på västkusten har jag alltid varit ute mycket på sjön och det märks nog definitivt i min poesi.

Vad betyder poesin och skrivandet för dig?
Hösten 2021 började jag intressera mig för poesi i och med ett skolarbete med att framföra Spoken Word. Jag och en vän gick på en del öppna scener och Poetry Slam i Göteborg och jag började även att läsa en del poesi. När jag är ute och seglar så är det ofta man har långa timmar med sig själv ute i mörkret och då börjar hjärnan jobba. Jag fann en slags trygghet i att få ner mina tankar på papper och då gärna med en poetisk klang.

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Som en nästan kan förstå efter det jag skrivit hittills så inspireras jag av havet, kuster och äventyr. I många dikter kopplas detta dock till aktuella händelser som klimatkrisen. Ni kommer att få läsa dikter skrivna till sjöss och få en liten inblick av de tankar jag får på en kall nattvakt med midnattssolen nära horisonten långt där borta.

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om?
Att rekommendera mig själv kan jag väl inte riktigt göra än, har skrivit lite för lite för att göra det. Dock så kan jag starkt rekommendera två andra svenska poeter som inspirerat mig mycket. En lite mer traditionell och en lite mer nutida. Karin Boye är en av Sveriges genom tiderna främsta poeter och det är av en orsak. Om ni inte läst Boye så rekommenderar jag det starkt. Den nutida poeten jag rekommenderar är Oskar Hanska. Jag har varit lyckligt lottad att se honom live några gånger och hans poesi och framförande är helt fantastiskt, definitivt en jag rekommenderar!

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
Nope, inte just nu faktiskt. Publicering här på Kulturungdom är första gången mina texter blir publicerade. Vi får se om det kanske i framtiden går att hitta dem även på andra platser. På Instagram kan man se lite bilder jag tar från olika resor så om man är intresserad av det heter jag @razdjerf.


Välkommen att läsa Rasmus första dikt som publiceras imorgon! 

Taggar: Poesi