Web
Analytics

Filmplats till spanska Human Fest festivalen

I projektet Filmplats får ungdomar mellan 13-25 år i Västra Götaland möjlighet att pröva på olika sidor av filmskapande och samtidigt reflektera kring hur man skildrar mänskliga rättigheter. Nu på fredag den 2 oktober ska ungdomarnas filmer visas på den spanska festivalen Human Fest som anses vara en av Europas främsta filmfestivaler med fokus på mänskliga rättigheter.

Under våren 2020 fokuserade Filmplats på dokumentärfilm och temat rättvisa och lika villkor. Deltagarna skapade sina egna dokumentära minutfilmer, ett komprimerade och spännande formatet där filmer på en minut har skapats. Human Fest har visat ett stort intresse för projektet och arbetet med ungdomar, film och mänskliga rättigheter och kommer den 2 oktober att ägna en hel programpunkt på Filmplats arbete.

Sändningen startar klockan 12.00 på Human Fest Youtube-kanal.
https://youtu.be/oi5dEY2zDiE.

Human Fest är en av Europas främsta filmfestivaler med fokus på mänskliga rättigheter. Huvudfestivalen äger rum i februari i Valencia men aktiviteter utvecklas under hela året, både fysiskt och online. Festivalen utvecklar olika program, inte bara i Valencia utan runt om i världen, till exempel Women of the world som stöder kvinnliga filmskapare med sina första verk har genomförts i Frankrike, Kenya, Frankrike och Spanien, det stöder kvinnliga filmskapare med sina första verk.

Festivalens mest framgångsrika online-program är RESISTENCIAS där digitala filmvisningar blandas med introduktioner av filmskapare inblandade i projekten. Under pandemin har detta program blivit en succé med många tittare. Under fredagens RESISTENCIAS tillägnas hela programmet till Filmplats verksamhet och metoder för ungt filmarbete med visning av minutfilmerna och intervjuer med Kine Boman, projektledare för Filmplats och flera av ungdomarna som har regisserat Filmplats dokumentära minutfilmer som skapats tidigare i år. 

Filmer som visas under dagen
Kontaktpersonen
Av Alexander Öst, Filmplats Stenungsund

Mitt liv
Av Sofia Hult, Filmplats Borås

F för Respekt
Av Isac Fridlund, Filmplats Åmål

Mörkret
Av Amanda Lantz, Filmplats Borås

Det du inte ser
Av Elin Landgren, Filmplats Angered

Normal på mitt sätt
Av Zakariye Jama, Filmplats Angered Filmplats riktar sig till alla mellan 13-25 år som vill lära sig att skapa film eller utvecklas som filmare via praktiska workshops, personlig handledning och filmproduktion. Filmplats erbjuder gratis workshops och deltagarna får möjlighet att resa till film-events, nätverka och få inspiration. Filmplats finns på 7 olika orter i Västra Götaland; i Alingsås, Borås, Göteborg Angered, Lidköping, Skövde, Stenungsund och Åmål. Projektet har idag över 100 aktiva deltagare. Filmplats är ett 3-årigt Arvsfondenprojekt som drivs av KulturUngdom. Filmplats samarbetar med lokala aktörer kopplade till varje plattform. I Skövde, Alingsås och Lidköping samarbetar vi även med Studiefrämjandet. www.filmplats.se

Foto: Jakub Gana

 

Taggar: Filmplats